Napi lelki táplálék

Mk 11, 27-33

Napi Ige – Anda Judit

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Én is kérdezek tőletek valamit…”


Miután Jézus háromszor is megjelent a templomban, rövid találkozások, párbeszéd részletek következnek a főpapokkal, farizeusokkal, és a sadduceusokkal stb. Ezek sok tekintetben eltérő álláspontot képviselő csoportok, akik Jézus Krisztus személyével kapcsolatban összefognak. A beszélgetések apropója úgy tűnik eltérő, témáiban azonban közösek: arról szólnak, hogy Jézust hogyan lehetne megvádolni, elfogni, majd kivégezni. Jézus vallatása tehát már ezekben a szakaszokban elkezdődik, jóval korábban az elfogatása előtt.

Odamentek hozzá…és így szóltak hozzá….A megfogalmazás pontos: bár kérdést tesznek fel, de valójában nincs, kérdező szándék, hanem rosszindulatú provokáció áll a szavak mögött: Milyen hatalommal cselekszed ezeket? Kitől származik az erő, a hatalom? Ki áll Jézus tettei és szavai mögött?

Jézus tisztában van azzal, hogy mire megy ki a „játék”. Látja a kérdezők rosszindulatú lelkületét, csapdába ejteni akaró szándékát. Éppen ezért ezt a hátsó, mögöttes, álnok, eldöntött szándékot felismerve nem is tesz bizonyságot és nem is magyarázkodik.

Jézus briliáns fordulattal megtöri a kidolgozott forgatókönyvét a vallatásnak: visszakérdezésével kizökkenti, kényelmetlen helyzetbe hozza a látogatóit…A ráirányuló provokációt visszafordítja rájuk. Rámutat a hatalommal kapcsolatos visszáságukra, arra, hogy különböző helyzetekben különböző mértékkel és szempontok szerint mérnek…Kérdésével leleplezi a hatalommal kapcsolatos hiteltelenségüket.

Az isteni hatalom fontossága és védelme helyett valójában a maguk hatalmát védik. Úgy tesznek, mintha Isten hatalmától nem volna fontosabb, foglalkoznak vele, beszélnek róla, valójában csak használják és tekintélyt, hatalmat gyakorolnak ezzel Jézus felett…

Ha azonban mi is csupán odáig jutunk a mai szakaszban, hogy belső figyelmünket a valós és mély kérdések helyett az írástudók hatalmi játszmájára fordítva, elméleti kérdéseket és ürügyeket gyártunk, a mi kapcsolódásunk sem lesz közelebbi, érettebb és mélyebb a Mindenhatóval, mint az akkori írástudóké.

Jézus kérdései ma felénk irányulnak: Milyen az én viszonyulásom a hatalomhoz? Hogy viszonyulok az Ő hatalmához? Milyen hatással van Isten hatalma az én életemre? Tudok-e neki engedni? Amikor Isten hatalmával kapcsolatban vitába, konfliktusba kerülök, vajon kinek a hatalmát, tekintélyét féltem? Az én kérdéseim, feltevéseim mögött milyen hátsó szándék, indulat bújik meg?

Korábbi napok napi lelki táplálékai