Napi lelki táplálék

Mk 11, 12-19

Napi Ige – Anda Judit

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„De amikor odaért, semmit sem talált rajta…”


Amikor Jézus kezdeményező szeretetének nincs következménye az életünkben….

A fügefa megátkozása és templom megtisztítása történetek nehezen egyeztethetők össze Jézus türelmes, nagyvonalú, vámszedőkkel és bűnösökkel is barátkozó természetével. Jézusra nem jellemző, hogy megátkoz egy fát vagy a sokszor látogatott Atyai házban felfordulást okoz. Nem is nagyon tudunk mit kezdeni azzal, hogy Jézus nem ad több esélyt a fügefának termést hozni vagy hogy felborítgatott asztalokkal akár anyagi kárt okoz. A megbotránkozás helyett azonban érdemes Jézus indulata, zaklatottsága mögé nézni.

Amikor Isten kezdeményező szeretetének, közeledésének nincs hatása, az hasonló ahhoz a fügefához, ami nem terem gyümölcsöt, vagy a jeruzsálemi templomhoz, amelyben pont az nem történik meg, amire való: a Szent tisztelete és imádása. Az emberi szív arra lett teremtve, hogy Istent dicsérje és imádja, ha azonban szívét távol tartja Isten szeretetétől, nem fogja megteremni a hálaadás gyümölcsét. A terméketlenség egyik jele, hogy az Isten jelenlétének elkülönített szívben a Szent imádata, követése neki való engedelmesség helyett/mellett más dolgok is megférnek, s a szív az Istentől való függés/kapcsolat helyett valami másból nyeri a belső tisztaságát, megelégedését, értékét. Az akkori kornak és napjainknak is a jólét a legnagyobb bálványa. Az anyagiak mindig is kísértették az embert a vele született üresség betöltésére. Ez a fajta megelégedés azonban csak ideig-óráig tart és nem adja meg a szív teljes belső vigasztalódását.

Fontos meglátni Jézus kemény fellépése mögötti szeretetet. A Jézus kemény szavai megsértődés és megbotránkozás helyett, buzdítson minket életünk, gyümölcstermésünk, Isten jelenlétének gyakorlásának átgondolására, megvizsgálására. Vizsgálj meg Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg és ismerd meg gondolataimat!

Korábbi napok napi lelki táplálékai