Napi lelki táplálék

„Boldog leszel!”

Napi Ige – Marozsák Dániel

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Boldog leszel!”


Emlékszem mikor még kis teológus voltam, és készültem az első legációs szolgálatomra. A mai napig izgulok amikor szószékre kell állnom, de akkor ez volt az első alkalom. Sárospatakról kiküldtek 2014 karácsonyán egy kisvárosi gyülekezetbe, ahol Krisztus születésének az örömhírét kellett hirdetnem. Rettenetes gyomorideg volt bennem. A szolgálatot megelőző napokban fogtam nagymamámat, leültettem a konyhájában, én az asztalhoz álltam Bibliával a kezemben és fújtam neki a karácsonyi prédikációt. Az ámen után nagymamám a legnagyobb kedvességgel csak ennyit mondott: “Danikám, ez nagyon szép volt, de én ebből nem értettem semmit.” Igen, most látom jó pár év távlatából, hogy olykor az igehirdető hajlamos túl teologizálni Krisztus örömhírét. Pedig az evangélium nagyon egyszerű. Igazából Jézusnak ebben a két szavába bele lehetne sűríteni: “boldog leszel.” Boldogság. Ez Isten gondolata, és rendelkezése az Ő világára nézve. Isten országa nagy ügyének első számú napirendi pontja: a boldogság. Az igazi boldogság Isten sajátossága, és Isten azt akarja, hogy mi is boldogok legyünk.

A mai evangéliumi történetben Jézust meghívták a farizeusok egyik főemberének a házába ebédelni. Óriási presztízsnek számított, ha valaki hivatalos volt egy ilyen előkelő vendégségbe. Ez azt jelentette, hogy ő már valaki, valaki, akinek nagy hírneve van az emberek között. A társadalom ranglétráján felfelé törekvők azért igyekeztek Jézus korában, hogy egy ilyen vendégségbe ők is hivatalosak legyenek. A házigazda pedig azon volt, hogy olyanokat hívjon meg, akik befolyással bírnak, és akikhez közel kerülve növelhetik a saját tekintélyüket. Ehhez képest Jézus azt mondja a házigazdának, hogy ha boldog akar lenni, akkor olyanokat hívjon meg, akik nem tudják viszonozni a vendéglátást. A szegényeket, a nyomorékokat, a sántákat, és a vakokat. Ők voltak a társadalom peremén élők. Azok, akiknek nem volt lehetőségük arra, hogy feljebb jussanak a ranglétrán. Ők voltak a jelentéktelenek, akiknek semmi esélyük nem volt meg a boldogságra és a boldogulásra. Jézus mégis velük vállalt közösséget. A boldogtalanokkal, a reményvesztettekkel. Jézusban a boldog Isten felvállalta a boldogtalanságot.

Mit üzen tehát ez az ige ma nekünk? Jézus arra hívja fel a mai történetben a házigazdát, hogy ilyenekkel tegyen jót, és akkor boldog lesz. Ennek a mai igének tehát az üzenete így hangzik: boldog leszel, ha másokat boldoggá teszel.

Korábbi napok napi lelki táplálékai