Napi lelki táplálék

Lk 13, 34-35

Napi Ige – Marozsák Dániel

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Áldott, aki az Úr nevében jön – mondja Jézus a mai igeszakaszban, miközben Jeruzsálem felé halad. Ő benne az Isten közeledik a szent városhoz. Az Isten mozgásban van. Szüntelen. Ez a mozgás pedig a közeledés. Az Isten érkezik hozzánk a mi életünkben is. Van, hogy a keresztvízben. Van, hogy egy falat kenyérben és egy korty borban. Van, hogy egy olvasott vagy hallott Igében. Van, hogy egy kedves szóban, és van, hogy a nehézségekben. És volt, amikor az Isten egy zsidó ács fiában jött közel az emberekhez és ment Jeruzsálembe, mert küldetése oda szólt. Az Isten szüntelen mozgásban van, az Isten közeledik az emberhez.

És mi az ember válasza? Mit tesz az ember, amikor megérzi, megsejti, hogy az Isten közelít hozzá? „Jeruzsálem, Jeruzsálem, aki megölöd a prófétákat, és megölöd azokat, akik hozzád küldettek.” Ez az ember válasza az Isten közeledésére. Jézus így összegzi az emberi reakciót Isten közeledésére. Megölik azokat, akiket az Isten küld. Az ember visszautasítja, elküldi az Istent. A mai evangéliumi szakasz egy nagyobb történet része. Jézus úton van Jeruzsálem felé és farizeusokkal, írástudókkal találkozik. És ők figyelmeztetik, hogy ne menjen Jeruzsálembe, mert ott megfogják ölni. Ne közeledjen, ne közelítsen, nem akarják, hogy megbolygassa az életüket. És valahol ma is ezt teszi az Isten. Mikor közeledik, és mi megsejtjük az Ő közelségét, akkor egyszer csak félelem lesz úrrá rajtunk. Félünk, hogy az Isten közelsége rávilágít hibáinkra. Megmutatja, hogy mit csinálunk rosszul. És mi nagyon nem szeretjük, ha kioktatnak minket. Félünk az Isten közeledésétől, ezért azt mondjuk neki, hogy menjen el. Minél inkább rendezetlenebb az életünk, annál jobban félünk az Isten közelségétől.

Jézus közeledik Jeruzsálemhez. A farizeusok el akarják küldeni. És mit csinál Jézus, amikor el akarják küldeni őt? Nem megy el. Sőt! Amikor elűzik, tovább megy az ország központjába, Jeruzsálembe. Mit tesz az Isten, amikor mi kizárjuk őt? Nem megy el. Sőt! Beljebb megy létünk centrumába. Tovább halad, tovább közelít és újra felkínálja a lehetőséget: itt vagyok újra, most mit mondasz? Ez történt húsvétkor is. A nép visszautasította, megfeszítette Jézust. Pünkösdkor újra közelebb jött az Isten, már nem Jézusban, hanem a Szentlélekben. Pünkösdkor újabb lehetőség. Amikor Isten szeretetének nemet mondunk, ő újra jön, újra megostromolja életünket míg végül az Isten lesz a győztes.

Korábbi napok napi lelki táplálékai