Napi lelki táplálék

2Pt 1, 12-21

Napi Ige – Dr. Füsti-Molnár Szilveszter

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Nem kitalált mese, hanem bizonyosság a felséges dicsőségben

„Mert nem kitalált meséket követve ismertettük meg veletek a mi urunk jézus Krisztus hatalmát...” (16)


Jézus Krisztus hatalmára nézve mondja az apostol, hogy nem kitalált mese. A drága és igaz hit értékére irányítja figyelmünket a levél írója. Ez azt jelenti, hogy az akkori környezetben is el lehetett bizonytalanodni a hitben. Ma úgy mondanánk, hogy a világ gondolkozása kétségeket ébreszthet.

A levél szerzője kifejezően érzékelteti földi életünk kiszolgáltatottságát, sérülékenységét, viszontagságát és ideiglenességét. Azt mondja, földi porsátorban élünk (13. v.). Életünk olyan, mint egy sátor. Nem csak az életünk, hanem a körülöttünk lévő világban a keresztyén üzenet is, a krisztusi élet is. A Jézus Krisztusban kapott hit nélkül nem lehet élni, hiszen ez a hit éppen az igazi életet jelenti ebben a világban, sőt, még annál többet is: az örökéletet.

Porsátorunk, minden kiszolgáltatottsága ellenére bizonyosság lehet arra nézve, hogy mit jelent számunkra az Úrjézus hatalma. Az apostol emlékezteti a második századi keresztyéneket az evangéliumra, amely nem kitalált mese, hiszen szemtanúk adták tovább az örömhírt, akik látták Jézus megdicsőülését, hallották az Atya szavát a Fiáról (16–18. v.).

Ma is életfontosságú és életet gazdagító ez az emlékeztető bizonyságtétel. A sokféle bizonytalanságban Isten Lelke által lesz számunkra bizonyossá az üdvösség, az egyetlen megoldás evangéliuma (21. v.), mint sötét helyen világító lámpás, amíg felragyog az örök élet teljessége (19–20. v.).

Korábbi napok napi lelki táplálékai