Napi lelki táplálék

Márk 8, 1-10

Napi Ige – Hangó István

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Ettek és jóllaktak, azután maradék darabokat is szedtek össze, hét kosárral, pedig mintegy négyezren voltak.” (9)


Két evangéliumban, Máté és Márk evangéliumában találkozunk két nagy vendégséggel, az ötezer és a négyezer megvendégelésével. E két evangélium hangsúlyozza, hogy nem csak zsidó környezetben vendégelte meg Jézus a köré sereglett sokaságot, hanem pogány környezetben is volt egy ilyen esemény, az úgynevezett 10 város vidékén. A két megelégítési történet esetében a számok eltérnek. Más a megvendégeltek száma, más a kenyereké és a halaké és a maradékok összegyűjtésére szolgáló kosarak száma is. Sőt a kosarak fajtája is, hiszen a két történetben más a kosarak neve is, ami arra utal, hogy az ötezer ember megvendégelésénél a zsidók által használt kosarakba gyűjtötték a maradékokat, míg a négyezer ember megvendégelésénél a pogány kereskedők által használt vesszőből, vagy sásból készült kosarakba gyűjtötték a maradékokat, ezek nagyobbak voltak az előbbieknél. Bizonyos értelemben a külső körülmények is mostohábbak voltak a pogány területen, hiszen az ötezer ember megvendégelésénél a fűre ültették le a sokaságot, a négyezer esetében a puszta földre ültek.

Az ötezer ember megvendégelésénél a tanítványok mennek oda Jézushoz, hogy a sokaság éhes és fáradt, mai történetünkben Jézus a kezdeményező. Szánakozik a sokaságon. Olyanok, mint a pásztor nélküli nyáj. Ki más lehetne a pásztora ennek a nyájnak, mint az a Jézus Krisztus, akinek van hatalma arra, hogy egy ilyen hatalmas sokaságot is megelégítsen, sőt ennél sokkal nagyobb csodára is képes, van hatalma arra, hogy megváltson minket a bűnből és a halálból.

Mai világunk is tele van szükségekkel, rengetegen szenvednek hiányt valamiben, van, aki ételben, vízben, de van, aki a békességben szenved hiányt. Ez a mai Ige egy nagyon fontos üzenettel bátorít minket, Jézus Krisztus közelében nem kell szükséget szenvednünk, Ő mindannyiunkról gondoskodni akar. A kérdés csak az: készek vagyunk-e elfogadni az Ő kegyelmes segítségét?

Korábbi napok napi lelki táplálékai