Napi lelki táplálék

Lk 21,25-37.

Napi Ige – Uzsoki Aranka

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Legyetek tehát éberek, és szüntelen könyörögjetek, hogy legyen erőtök kimenekülni mindazokból, amik történni fognak, és hogy megállhassatok az Emberfia előtt.” (36)


Katasztrófafilmek egyik kedvelt témája az apokalipszis, a világvége. A filmkészítők sok esetben szinte kéjes élvezettel tolják a néző képébe az utolsó idők vizionált tragédiáit, a világ méretű pusztulást és káoszt. Az egyszeri filmnéző pedig szembesülve a sokkoló képi borzalmakkal próbálja önmagát egyensúlyban tartani: „Ez csak egy film. Egy újabb, felnőtteknek szóló mese…”

Nem mese, hogy Krisztus vissza fog jönni egyszer és váratlanul, mint diadalmas Király és Ítélőbíró. Tanítványaként is hajlamosak vagyunk ezt a tényt kizárni a hétköznapjainkból, gondolatainkból, viselkedésünkből. Vajon mi motivál ebben minket? Az ítélettől és pusztulástól való zsigeri félelem? Vagy az „elnehezedett”, elkényelmesedett szívünk és hitünk? Esetleg kiveszett belőlünk a hit tudatossága? Vagy csak egyszerűen bedarál minket a hétköznapok szürkesége? Bármi is legyen a mozgatórugónk, Jézus int minket. Igénkben nem az öntelt farizeusokhoz, nem a szkeptikus szadduceusokhoz szól, hanem Péterhez és a többi apostolhoz, azokhoz, akik mindent feladtak Krisztusért, és engedelmesen követték Őt. Ők is hajlamosak elfelejteni, hogy mindennap adventban élünk, mert Krisztus vissza fog jönni dicsőséggel és hatalommal. Legyetek éberek! – furcsán hangzik a figyelmeztetés. Hisz állandóan ébernek lenni fárasztó, megtapasztaltuk ezt már talán egy betegágy mellett, virrasztással töltött éjszakák alatt, amikor minden gondolatunk a szeretett beteg körül forog, szinte el sem alszunk ilyenkor. Valami hasonló lelkiállapotot vár tőlünk Mesterünk. Ne hagyd ki Őt a gondolataidból, számításaidból, terveidből, a mindennapjaidból! Ehhez kell a tudatos döntés, hogy Rá akarok gondolni, állandó kapcsolatban akarok Vele maradni. S ehhez Ő megadja a leghatásosabb fegyvert a kezünkbe: az imádságot, amiről Pál apostol így ír: „Minden imádságotokban és könyörgésetekben imádkozzatok mindenkor a Lélek által, és legyetek éberek teljes állhatatossággal könyörögve valamennyi szentért.” (Ef 6,18.)

Korábbi napok napi lelki táplálékai