Napi lelki táplálék

Lk 21,1-4.

Napi Ige – Uzsoki Aranka

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Azok ugyanis mind a feleslegükből dobtak az áldozati ajándékokhoz, ő azonban szegénységéből mindent beledobott, amije volt, az egész vagyonát.” (4)


Mi volt a legértékesebb ajándék, amit valaha kaptál? Nem, nem a legdrágábbra gondoltam… Lehet, csak egy olcsó apróság, filléres semmiség, de valaki épp eltalálta, amire vágytál. Értékes ajándék. Két szív találkozik benne: az ajándékozóé és a megajándékozotté. A mai történetben szereplő özvegyasszony ajándéka pont ilyen volt.

Jézus ül a Templom lépcsőjén, és látja, ahogy az udvaron elhelyezett tizenhárom, trombita formájú perselybe dobálják adományaikat az arra elhaladó zarándokok, férfiak és nők. Nagy a morajlás és a nyüzsgés. A nagy tömegben van, aki kihúzza magát, és büszkén, látványosan csörrenti meg az adakozásra szánt nagy összeget, sóvárogva az elismerő tekintetek után. Aztán hazamegy, és semmi hiányát nem fogja érezni annak, hogy adakozott. Van, aki csendben, lehajtott fejjel halad el a persely előtt. Nem számol, nem latolgat, odaadja mindenét, amije csak van. Pedig az nagyon kevés. Szinte semmi. Nem tudja, mit fog enni holnap vagy holnapután, de bízik. Isten gondoskodik majd róla. Két fillérével a szívét és hitét is Isten kezébe teszi. Nem marad semmije, csak a hite.

Sok mindent meg kell tanulnunk 2023-ban ettől az özvegyasszonytól! Jó lenne ezt a történetet csak jelképesen értelmezni, de kétségbevonhatatlanul szól arról is, hogy viszonyulunk az anyagiakhoz. Az adakozás sosem csak anyagi lehetőségeinktől, hanem az Istennel való kapcsolatunktól is függ! Akit szeretek, annak szívesen adok, annak adni akarok, mert ki akarom fejezni így is, mennyire szeretem. Nincs ez másként ma sem… A szívből jövő adakozás sokszor fáj, lemondással jár, mert nekem érezhetően kevesebb marad. Vajon tudunk-e így adakozni? Igent mondani a lemondásra, a hiányra, a kényelmetlenségre? Gyülekezeteinkben annyi hasznos és szükséges szolgálat, misszió akad el, mert félünk a feleslegnél többet adni. Tekintsünk adakozásunkban is Krisztusra, aki értünk mindenről lemondott, hogy „minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségetekből jusson minden jócselekedetre.” (2Kor 9,8.)

Korábbi napok napi lelki táplálékai