Otthon

 • Otthon

  Sok családban öröm, ha gyermek születik. Örülnek a szülők, nagyszülők, rokonok, barátok. Tervezgetünk, próbáljuk összegyűjteni mindazt, amire szükség lehet. Persze már a készülődéskor kérdés, hogy kislány vagy kisfiú lesz-e a kis jövevény, hiszen a színek világában már itt különbség van, és a rokonok gyermekei között is – vajon fogjuk-e tudni használni az unokatestvér vagy a barátnő babájának csupán néhányszor használt, és gyorsan kinőtt kis ruháit.

 • Élj egy kevés borral…?!

  Szeretem a jó bort. Nem akármelyiket: nem mindegy számomra, mit töltök a pohárba, és milyen pohárba töltök. Tátott szájjal hallgatom mégis azokat, akik értenek is hozzá. 
 • Az ősz az iskolások életében

  A családok számára a szeptember nemcsak a tanszerek beszerzését, a napirend változását jelenti, hanem egyfajta családi erőt megmutató időszak is.
 • Szeretet-ízű vajastekercs

  Én már kóstoltam, és szerintem rajtam kívül még több százan. Hatalmas adagokban készül, és egyszerűségében nagyszerű. Igazi házi sütemény, nem nehéz, minden rafináltságot nélkülöz: az, aminek látszik. Egyetlen baj van vele. Egy darab sosem elég.

 • Karácsonyi duplázás – két recept azoknak, akik nem szeretnék a főzés kedvéért kihagyni a karácsonyesti istentiszteletet –

  Olyan kevés időt töltünk közösen asztal mellett, karácsonyeste tehát aki csak teheti, valami különlegeset akar. A hagyományos karácsonyesti ételek általában frissen készülnek, frissen finomak, kérdéssé válik tehát, melyik hagyományt helyezzük előtérbe: templomba menjünk, vagy a konyhában töltsük a karácsonyestét?
 • Karácsony színe és fonákja

  Októberben láttam először a boltokban szaloncukrot, csoki mikulást, majd megjelentek az ünnepi dobozolású tisztálkodó szerek, pipere-holmik, és lassan amire csak lehetett, karácsonyi csomagolás került.
 • Mitől jó a házasság? (első rész)

  Amikor egy ifjú pár szerelmes szívvel házasságot köt, akkor ott ég lelkükben a vágy, hogy egész életüket szeretetben, békességben, boldogan együtt éljék le. Meg vannak arról győződve, még ha az egész világon mindenki más elválna, az ő szerelmük akkor is örökké megmaradna, mert olyan tökéletesen boldog szerelem, mint az övék, még soha nem akadt a történelem során. Aztán telik az idő és minden második házaspár elválik.

 • Mitől jó a házasság? (II.rész) Mire vágyik a nő?

  Az előző részben láthattuk, a párok azért kötnek házasságot, mert egymásban vélik megtalálni az oly nagyon áhított boldogságot, ugyanakkor az is tény, hogy senki sem akar cseléd vagy rabszolga lenni a párja mellett. A menyasszony és a vőlegény is azt reméli, hogy a társától megkapja mindazt a jót, amire vágyik.

 • Mission ( im)possible

  Azt gondolom minden film, amit érdemes megnézni két dologtól lehet jó. Izgalmas a történet amit feldolgoz, és talán még ettől is izgalmasabb a film zenéje. Anélkül, hogy különösebb elemzésbe, bocsátkoznék a fenti cím alatt megkomponált filmekről és a hozzá írt zenei témáról, annyit kell tudnunk, hogy egy különleges küldetésről szól. Olyan feladatot kell teljesíteni a főhőseinknek, aminek sikere bizonytalan. Ezért lehetetlennek látszik a küldetés.

 • Temetőlátogatás más szemmel…

  lismerem, meghökkentő cím lehet ez nekünk, reformátusoknak, akik számára a mindenszentek napja nem ünnep, elhunyt szeretteink lelki üdvéért sem imádkozunk, és józan módon valljuk, hogy még ebben az életben kell szeretetünket kifejezni családtagjaink, barátaink, környezetünk felé. Október végén, november elején sok református keresztyén ember mégis ellátogat szerettei sírjához a temetőbe. Távol álljon tőlem, hogy írásommal egy rosszul értelmezett temető kultuszra, vagy további értelmetlen mécses és koszorú vásárlásra buzdítsam az olvasót. Mégis, szeretteink sírjainak felkeresésében - gyerekkori emlékeinket segítségül hívva -, sok olyan kincsre lelhetünk, ami készíthet minket a veszteségre, és támogatást jelenthet számunkra az emlékezés idején.