Összefogás a bűnmegelőzés érdekében

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon 2010 őszén indult el az a bűnmegelőzési program, melynek keretében a kapitányság illetékességi területén található települések egyházait kerestük meg azzal, hogy az elsősorban idős, egyedülálló emberek „megszólításában” kérjük a lelkészek segítségét, mivel jelentősen megszaporodtak az úgynevezett „trükkös lopások.”

A kezdeményezés pozitív fogadtatást kapott, így kerültek kollégáink a „szószékre”, ahol bűnmegelőzési előadásokat tartottak, melyek gyakran spontán beszélgetésekké alakultak át.

2011. évben jelentősen csökkent az idősek sérelmére elkövetett csalások, bűncselekmények száma a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén, ez a rendőrség és az egyházak között létrejött összefogás eredménye is.

A rendőrség és az egyházak közötti együttműködés további lehetőségeinek felmérésére került megszervezésre a konzultáció, amelyen a rendőrség részről Nánássy Miklós r. alezredes, a B.-A.-Z. MRFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője, dr. Toldi-Tóth Gábor r. alezredes, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vezetője, a közrendvédelmi és határrendészeti osztály vezetője és az őrsparancsnokok vettek részt. A találkozóra meghívást kaptak a kapitányság területéhez tartozó településeken működő egyházak képviselői, valamint az egyházak elöljárói.

A református, a római és görög katolikus és baptista felekezetek képviseltették magukat. A tanácskozást megtisztelte jelenlétével Szőnyi Tamás, a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye esperese is. A templomban megtartott ökumenikus istentiszteletet követően a résztvevők értékelték az elmúlt év együttműködésének tapasztalatait és eredményeit.

Az együttműködést sikeresnek látták a résztvevők, így az a jövőben is folytatódni fog. Ennek részleteiről, illetve új lehetőségeiről is tárgyaltak a résztvevők.

Szternai Tamás

r. őrnagy őrsparancsnok,

a varbói gyülekezet tagja