Mozgalmas tavasz Mezőcsáton

Március 20-án a Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsöde hagyományainak megfelelően ebben a tanévben is megrendezték a „Törd a fejed!" tehetséggondozó matematika verseny döntőjét. E verseny célja a tanulók feladatmegoldó készségének fejlesztése, a tehetséggondozás, és a hátrányos helyzetű iskolák tehetséges tanulói számára versenylehetőség biztosítása, mivel e versenyre nevezési díj nincs. A három levelező forduló feladatainak megoldásában 28 iskola 2620 tanulója vett részt, s a legügyesebbek kaptak meghívást a 15. alkalommal megrendezett döntőbe. Ezen 15 iskola 102 tanulója mérhette össze tudását minden eddiginél játékosabb formában.

Az iskolák közötti csapatverseny első részében minden tanuló az idei tananyagból szerzett tudásáról adott számot, majd minden csapat sorsolás alapján egy másik iskola által hozott feladatsort oldott meg. A csapatoknak közösen kellett elkészíteniük, adott leírás alapján, egy különleges csákót. E pontok alapján I. helyezett lett a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona, II. helyezett a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola, és III. helyezett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Szakiskola, Emőd. Az így megszerzett pontszám jelentette kiinduló pontszámát a játékos logikai feladványokra épülő licitálós versenynek. A versenyt rendszeresen támogatja a fenntartó egyházközség, és pénzbeli adományokkal, felajánlásokkal a presbitérium és a pedagógus közösség tagjai.

Másnap ismét versenynek adott helyszínt a gyülekezet. Az egyházmegye és az iskola közös szervezésében a Dél-Borsodi Bibliai Történetmondó, Zsoltáréneklő Verseny és az ehhez kapcsolódó Bibliai Rajzpályázat eredményhirdetése történt meg. 162 gyermek érkezett lelkipásztorok, hitoktatók és szülők kíséretében, hogy összemérjék felkészültségüket. Az igazságosságot szem előtt tartva külön értékeltük a református iskolákban tanuló diákok felkészültségét, mivel ők előnyt élveznek egy hagyományos hitoktatásban részt vevő gyermekkel szemben. A diósgyőri, a Jókai, a tiszakeszi és a mezőcsáti református iskolák mellett a következő gyülekezetekből érkeztek versenyzők: Bőcs, Berzék, Gelej, Hernádnémeti, Igrici, Kisgyőr, Nemesbikk, Nyékládháza, Sajóhídvég.

Március 25-én került sor az egyházlátogatás ünnepi alkalmára. Idén Vadnai Zoltán nagybarcai és Tóth Dénes sajókeresztúri lelkipásztorok végezték el ezt a szolgálatot.

A helybeli pedagógusok küldöttsége március 26-án vett részt Átányban a kerület református oktatási intézményeinek találkozóján. A gyülekezet március 27-29-ig vendégül látta a Debreceni Református Gimnázium 11-es diákjainak vallás fakultációs csoportját. Ezt az alkalmat egy Mezőcsátról indult diák, Kovács Ádám Máté szervezte. Az ifjak küldöttsége dr. Németh Tamás vallástanár-lelkipásztor vezetésével érkezett kiszállásra a gyülekezetbe. Szombaton kirándulás keretében tekintették meg az egyházmegye néhány fontos református templomát, mint például a Deszkatemplomot, vagy Avas ősi templomát, majd vasárnap vallástanáruk hirdette az igét az istentiszteleten. Látogatásuk jó hangulatú ebéddel ért véget.

Április 19-én a gyülekezet segédlelkészének, Victor Lászlónak volt vizsga-istentisztelete. A vizsgabizottság tagjaként érkezett Csátra dr. Fekete Károly professzor úr, és dr. Varga István tiszaújvárosi lelkipásztor.

A lapzártát megelőzően, április 24. és 25. között a mezőcsáti református óvoda óvodapedagógusainak küldöttsége Dombóváron vett részt a református óvodák szakmai találkozóján, és szintén április 25-én 16 fiatal vett részt Nemesbikken az egyházmegye ifjúsági napján.

Alexa Gábor lelkipásztor