Rendhagyó rendelés rendhagyó misszióként

A munka orvosi vizsgálatokat jelentett, tanácsadást és előadásokat. Dr. Velkey György és Németh Sándor a Bethesda kórházból, és Virág Enikő, a Református Missziói Központ munkatársa egy pályázat keretében keltek útra és hozták el tudásukat, lelkesedésüket, megértésüket annyira vidékre, ahol már sokan el sem mennek vizsgálatokra, mert nem vállalják az utazgatást és a hosszú sorban állást.

Reggel kilenc órakor kezdődött a „rendelés" először a vilmányi gyülekezeti tagoknak és a falu intézményeiben dolgozó érdeklődőknek, majd a göncruszkaiak jöttek. Ebéd után a hejceiek kerültek sorra. Ez a három falu alkot egy gyülekezeti körzetet, egyformán részesülve a különleges alkalom kínálta lehetőségekben. Részt vettek a vizsgálatokon a cigánymisszióban tevékenykedő felnőttek is. Délután érkeztek azok a fiatal édesanyák, akiket a vilmányi védőnő ajánlott a lelkipásztorok figyelmébe, így személyes meghívást kaptak az alkalomra. Lehetőség volt vérnyomás és vércukorszint mérésre, EKG vizsgálatra, amelyről mindenki kézzel fogható (papír alapú) eredményt kapott, nem csupán az adatokat vehettek kézbe a résztvevők, de személyes javaslatokat, tanácsokat is kaptak, hogy kihez, hová kellene esetleg fordulniuk, illetve mit tehetnének egészségükért.

Még jó, hogy két terem is rendelkezésre állt: a vizsgálatokkal párhuzamosan kétszer előadások is elhangoztak. Délelőtt alsó tagozatos általános iskolások hallhattak az égésekről és fertőzésekről, mégpedig olyan előadást, mely példáival és vetített képeivel teljes mértékben lekötötte a társaság figyelmét. Délután a vizsgálattal végzett gyülekezeti tagok, anyukák, felső tagozatos diákok, missziói csoportjaink tagjai és pedagógusok alkottak egy érdeklődő csoportot, és olyan előadást hallhattak, mely mindannyiuk számára érdekesnek bizonyult.

81 elvégzett vizsgálat, 110 érdeklődő. Reggeltől-estig munka. Jókedv, rövid beszélgetések. Sokak pozitív tapasztalata orvosokkal, egészségüggyel. Munkatársak pozitív felismerése: egy célért dolgozunk. Ki Budapesten, ki Vilmányban. Ki orvosként, ki lelkészként, tanárként...Jó volt megtapasztalni, hogy Krisztus útján egy irányba tartunk.