Menjünk oda, ahol ők vannak

A KözösPont az ezredfordulón fogalmazódott és valósult meg. Ennek az elképzelésnek a lényege, hogy, ha a fiatalokat el akarjuk érni, akkor oda kell mennünk, ahol vannak, azaz a fesztiválokra, hiszen itt vannak nagyon nagy tömegben jelen. Ez először az akkori Pepsi Szigeten kezdődött, majd folytatódott az EFOTT, a Hegyalja, a Volt fesztiválokon való jelenléttel. Ebbe kapcsolódott be az elmúlt négy évben a miskolci egyetemi lelkész, először spirituálisként, majd sátorvezetőként, és az elmúlt három évben a sárospataki vallástanár, Kovács József is. Ez a szolgálat, különösen a fesztiválokon, nagyon intenzív munkát jelent. Persze az előkészítés is elég sok időt, energiát emészt fel, hiszen három képzés előzi meg a fesztiválokon való jelenlétet.

Azzal együtt, hogy a „fiatalok a fiatalokért" célkitűzés, azaz hogy hasonló korú fiatalok beszélgessenek az egyházak részéről, mint amilyenek a fesztivállakók, mindenhol azonos, a fesztiválok mégis nagyon mások. A Sziget a maga multi-kulti jellegével még mindig nagyon különbözik a kis fesztiváloktól. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg a külföldi... Bár a kis fesztiválok is kezdenek multikulturális jelleget ölteni, de még mindig összehasonlíthatatlanul kevésbé, mint ahogy az a Szigeten megtapasztalható. Az, hogy melyik fesztivál milyen, talán ízlés dolga. Én személy szerint jobban szeretem a kisebb fesztiválokat, hiszen jobban áttekinthetőek, befoghatóak, és - megmagyarázhatatlanul - közelebb állnak hozzám.

A 2008-as évben is voltunk a Hegyalja fesztiválon, ahol a hét témája a harmónia volt, melynek különböző aspektusait vettük végig, és invitáltuk erre a fiatalokat is. Ebben az évben is, mint a korábbiakban, a tokaji református gyülekezet vendégszeretetét élvezhettük, amiért nagyon hálásak is vagyunk. A hét során rengeteg programunk volt, köszönhetően ez Végh Teodórának, aki a programfelelősünk volt, és annak a 2-3 főből álló kreatív teamnek, akik az egész heti programot kitalálták. A spirituális vezetők most is, mint már hosszabb ideje megszokott, ugyanazok voltak: Buday Barnabás evangélikus, Kovács József református lelkészek és Nagy Krisztián római katolikus pap - hiszen a KözösPont (KP) ökumenikus misszió, melyet az evangélikus, katolikus és református egyházak alapítottak és tartanak fenn a mai napig is.

Ebben az évben még a korábbi évekhez mérten is sokkal többen tértek be a KP sátrába. Ez persze sok felületes találkozást is jelent, de jó beszélgetéseket is, Istenről, hitről, egyházról, teológiáról, erőszak, tukmálás és hasonló érzések keltése nélkül, szabadon. És pontosan ezt szeretik a KP sátorban. És pontosan ezért is beszélgetnek sokkal szívesebben és felszabadultabban a sátorban, mint talán más helyeken, velünk, egyháziakkal.

A KP csapata ebben az évben is kiváló volt, még akkor is, ha a sokkal több program és a sokkal több betérő a munkát nehezebbé és fárasztóbbá is tette, akkor is, 2008-ban is nagyon jó volt a jelenlévőkkel együtt munkálkodni. Istenben bízva még azt is mondhatjuk, hogy eredményesen is.