Misszió az egészségügyben

Korunk sokszor egyik legnagyobb titka, tabuja, hogy kinek milyen betegsége is van. Amikor néhány éve a hospice autójára feliratot akartunk készítetni, azzal vetettük el az ötletet, hogy sok betegnek, családnak kellemetlen lenne, ha a háza előtt megállna a hospice autója és kitudódna, hogy valaki daganatos beteg a családban.

Talán az elmúlt évtizedek változása hozta magával, hogy a betegség idején egyre kevesebben igénylik tudatosan a lelkész megjelenését. Sokakban - különösen is a nem vallásosokban - azt a félelmet kelti a lelkipásztor megjelenése, hogy közeleg a halál. Ettől függetlenül keresztyéni feladatunk, küldetésünk elmenni, meglátogatni a betegeket. 18 éves tapasztalatom, hogy a kórházi betegek várják, és örömmel fogadják a kórházi lelkészt, ha megáll az ágyuk mellett. Jó valaki mással is - az orvoson, nővéren és családtagon kívül - megosztani a félelmeket és az örömöt. Ha a kápolnába nem is mindig jönnek el, de szívesen beszélgetnek, imádkoznak a lelkipásztorral.

Két évvel ezelőtt nyitotta meg ajtaját a Megyei Kórházban az ökumenikus kápolna és indult el a kórházmissziói szolgálat. Az Isteni Irgalmasság Ökumenikus Kápolnát a négy történelmi egyház és a kórház közösen építette, alakította ki. Egy hely betegeknek, látogatóknak és kórházi dolgozóknak az imádkozásra, elcsendesedésre. A Nőszövetség sokat segít abban, hogy ne csak az istentiszteletek idején, hanem a nap más időszakában is nyitva legyen a kápolna.

A kórházmissziói szolgálat célja több irányú: meglátogatni a betegeket, istentiszteletet tartani a kápolnában, segíteni a családtagokat, az egészségügyi dolgozókat bátorítani munkájukban, segíteni mindenkit visszatérni a lakóhely szerinti gyülekezetében. Vannak különleges alkalmak, is mint kirándulás Erdélyben a szakdolgozókkal, emlék-istentisztelet tartása elhunyt dolgozó halála alkalmából, filmvetítés, gyermek istentisztelet.

Ma azt tapasztaljuk, hogy az életünk egyfelől meghosszabbodik, másfelől pedig egyre több betegség jelenik már fiatal korban is. Krónikus betegségek sokasága, amikkel együtt kell élni és sok esetben-testileg lelkileg szenvedni. A szív és a daganatos betegek mellett még egy betegség van, ami tapasztalatom szerint sajnos mindig nagyon növekszik, ez pedig a lelki betegek sokasága. Lelki betegek pedig nem csak a pszichiátriai osztályon vannak, hanem a többi osztályon is. Lelki beteg lesz az a fiatalember, akit megműtenek gerincsérvre, de utána el kell fogadnia, hogy egy egész életen át kisebb-nagyobb fájdalmak között kell élnie, és szinte semmit nem emelhet. Lelkileg sokan nem tudják elfogadni, hogy 35-40 évesen eltávolítják a fél mellüket. Egy abortusz még mindig egy életre szóló traumát jelent. A cukorbetegséget vagy a magas vérnyomást és vele járó következményeket pszichésen is hordozni tudni kell. Az Úr nagy próba elé állít egy-egy betegséggel. Lehet Istennel perlekedni, vagy pedig hittel kérni az Ő segítségét. A kórházban töltött napok alatt a lelki, hitbeli vívódásban próbál meg a kórházlelkészi szolgálat segíteni. Nagy segítséget jelent az imádságos háttér és a telefonos segítség, hogy ki melyik osztályon fekszik és látogatható meg. Elérhetőségek: 46/ 515-200/ 1736-os mellék és 30/ 3593379.

Gecse Attila kórházlelkész