Hírcsokor a sárospataki gyülekezetből

Kétszáz éves a Szatmárnémeti Láncos Templom. Az ünnepi alkalomra meghívást nyertek az egyházközséggel testvérkapcsolatot ápoló gyülekezetek is, köztük a sárospataki református énekkar. Az ünnepi alkalmon, melyen Tőkés László püspök hirdette az igét, a pataki és a szatmári egyesített kórus szolgálatát hallhatta az ezerfős gyülekezet. Szatmár és Patak történelmének sok közös vonása van, jelenlegi templomuk a reformáció óta a harmadik. Az első épületét az 1703-as ostromkor kitört tűzvész pusztította el. Második templomuk paticsfalú, szükség szülte építmény volt, melyet felváltott a huszadik építési évben, 1807-ben felszentelt jelenleg is álló ékes Istenháza.

A SZIKRA zempléni ifjúsági mozgalmat alkotó gyülekezetek és lelkipásztoraik a nyári Csillagpont találkozó egyik legkiemelkedőbb lelki programkínálatát biztosították, és az ő előző évekbeli lelkes munkájuk elismerése is volt a zempléni a színhelyválasztás. Még a nyár folyamán megrendezték Pácinban az ifjúsági napokat, szeptember 30-án pedig Sárospatak volt házigazdája a környék fiataljainak.

A Sárospataki Református Kalendáriumot , valamint a Sárospatak Református Kincsestára nevet viselő zenés diavetítő DVD-lemezt mutatta be a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár az olvasóközönség számára. Dr. Dienes Dénes professzor mutatta be történelmi áttekintéssel a népszerű olvasmánnyá vált kalendáriumi műfaj születését, gazdagodását, és mindezen hagyományoknak a sárospataki gyülekezet kiadványában való meglétét. A DVD-lemez megtekintése mellett az alkalmat Szász Hilda szavalata, Virágh Sándorné, Dér Krisztina és Kiss József zenés műsora tette emlékezetessé, melyet Halász Magdolna, a városi könyvtár igazgatója meleg szavakkal méltatott, és az alkalomról a megyei lapban is híradással szolgált.