www.reformatus-tiszaninnen.hu

Különösen ha figyelembe vesszük, hogy az elektronikus világot böngészők száma nap mint nap jelentősen gyarapszik Egy felmérés szerint a 2004. évi 16 százalékhoz képest 2007-re 31 százalékot ér el a magyarországi háztartások internet ellátottsága. Örömmel invitálhatom most ezúton az interneten szörfözőket a Tiszáninneni Református Egyházkerület weboldalára, kerületünk most már számukra is létezik.

Az októberben elkészült portál nem puszta hordozója az egyházkerület információinak, hanem a leggyorsabb és leghatékonyabb eszköze kíván lenni az információcserének. Ez azt jelenti, hogy a látogatók azon kívül, hogy végigkattintják a menüpontokat, lehetőségük van arra, hogy regisztráljanak. A regisztrált felhasználó előtt pedig újabb lehetőségek nyílnak meg. Csupán néhány kattintással, az aktualitások (hírek, programajánló, sajtófigyelő, pályázatok) bármelyikébe küldhet be saját, gyülekezeti, vagy egyéb kerületünkhöz kötődő anyagot. A regisztrált felhasználó a fórumokat nemcsak kedvére böngészheti, hanem saját hozzászólásával gazdagíthatja a meglévő témákat, ha pedig mások véleményére kíváncsi, akkor új témákat hozhat létre saját elgondolása szerint, vagy a portál híreihez kapcsolódóan. Lehetősége van még a folyamatban lévő és a már lezárt szavazások eredményeit is megtekinteni. A honlap mindemelett általános ismertetést ad a kerület történetéről, (az egyes egyházmegyékre lebontva is) intézményeiről, a püspöki hivatalról, a kerületi missziói intézetről, a kerület kiadványairól (ahol lapunk korábbi számai folyamatosan elérhetőek lesznek). A kerület által készített református rádióműsorok is meghallgathatóak, illetve letölthetőek lesznek a honlapról. A tiszántúli kerülettel közösen vásárolt Európa Rádió folyamatosan élőben hallgatható. Nem hagyhatom ki azt az adatbázist sem, melyet a Tudakozó menüpontban helyeztünk el. Itt egy kereső segítségével bárki könnyedén megtalálhatja a keresett település összes lelkipásztorának elérhetőségét a kerületen belül.

Az egyházkerület négy egyházmegyéjében, és kerületi fenntartású intézményeiben szerkesztők is gondoskodnak arról, hogy a honlapot friss információkkal lássák el a saját területüket illetően, de hangsúlyozom mégegyszer, mindenkitől várjuk publikálásra szánt anyagát a honlapunkon!

Röviden szólnék a tervekről, ha valaki most látogat el a weboldalra, akkor a tervezett portál első megvalósult részét böngészheti. Terveink szerint a jövő évben készül el az a második fázis, ami lehetővé teszi, hogy kerületünk minden gyülekezete, intézménye, szervezeti egysége elkészíthesse saját honlapját a jelenlegi honlaphoz kapcsolódva. Ez azt jelenti, hogy a gyülekezeteknek nem kell tárhelyet bérelni, szervergépet vásárolni, vagy honlapkészítő cégeknek fizetni azért, elkészíttessék a weblapjukat. Ehelyett a kerületi portál egy könnyen kezelhető Interneten keresztül szerkeszthető és elkészíthető automata honlapkészítő programja lesz majd ebben segítségül, természetesen a kerület szervergépén, térítésmentesen. A második fázis, ezen túl még apróhirdetés lehetőségével és más apróságokkal csalogatja majd a neten böngészőket. Nos nem untatom tovább az olvasót azzal, amit betűvel leírni hosszadalmas, de az egér kattintásával annál könnyebb felfedezni. Buzdítok mindenkit arra, hogy regisztráljon minél előbb a www.reformatus-tiszaninnen.hu oldalon, és szerkesszük együtt kerületünk weblapját.

Rácsok András

lelkipásztor, SRTA