Gyerekszáj

A középsős Lilla elém fut az oviban: „Judit néni, Judit néni! Hallom, hogy terves vagy!..."

A kiscsoportos hittanosokkal nagyban énekeljük az „Indul már a vonat" című éneket, közben Andriska húzgálja a karomat: „Jézus néni, Jézus néni! Én már tudok úszni..."

Az elsős gyerekekkel az Édenkertről készülő sablont színezzük, miközben Anna megszólal: „Judit néni! Hittan után elsétálunk az Édenkertbe?..."

A kicsikkel énekeljük a „Szívem csendben az Úrra figyel, Ki segít" című éneket, miközben hallom, hogy a gyerekek egy másik verziót mondanak: „Szívem csendben az Úrra figyel, kisegér ..."

Az ovis hittan egy közkedvelt éneke: „Jézus szeret minden kicsi gyereket". Az ének (egy kicsi, két kicsi, három kicsi gyereket) alatt minden gyermek fejére ráteszem a kezem és megsimogatom. Igen ám, de Máté erősen tiltakozik: „Én már nagy fiú vagyok!..."

Az első ovis találkozások után egy kisfiú mélyen a szemembe néz, és azt kérdezi: „Ugye te vagy Jézus?..."

Ézsau és Jákob története. Második osztályos kislány idézi fel a történetet hittanórán: „...és akkor hazajött a „szőrös" és nagyon éhes volt. Azt mondta a „simának", hogy adjon neki enni. Jó, mondta a „sima", de kérek cserébe valamit. A „szőrös" így válaszolt: azért a tál ételért neked adom a fele királyságomat."

Hittanórán az özönvíz történetét vesszük. „Az emberi gonoszság már úgy elhatalmasodott a földön, hogy Isten nem tűrhette ezt tovább. Ezért döntött úgy, hogy özönvizet bocsát a földre" - meséli a hitoktató. „...De nemcsak Noé idejében követtek el gonoszságot az emberek, hanem minden időben. Milyen emberi gonoszságokat, bűnöket tudnátok felsorolni?" A gyerekek sorra mondják a példákat, majd egy kis csend után megszólal az egyik kisfiú: „Hát, mit mondjak ... az a muhi csata sem volt valami túl jó ötlet ... ott Boldogkőváralján..."

Gyermek-istentiszteleten „Jézus mennybemenetele" a téma. „Milyen az a mennyország?" - kérdezik a gyerekek a tiszteletest. „Próbáljátok megfogalmazni, ti hogyan képzelitek el!" - hangzik a válasz. Mindegyik gyerek keményen gyötörni kezdi a fantáziáját... Mire egy három éves kislány a mennyezet felé fordulva, boldog mosollyal az arcán így szól: „...majd, ha ott leszek Nála, virágot szedek és odaadom Istennek."

„Élménygazdák":

Anda Vinnay Judit, Noszvaj

Berki Andrea, Sárospatak