A nők szerepe a család egészségének megőrzésében

Az előadó dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő volt. Steinerné Vasvári Éva képviselő asszony bevezető szavai után, Földesiné Kántor Mária a Péld 3,1-8. igeversek felolvasásával köszöntötte a megjelenteket. Először a nők családban betöltött szerepéről esett szó. Nagy hangsúlyt kapott a család fontossága, mint amely elfogadja az embert olyannak amilyen. Ezen belül az anyák és feleségek a család életmódjában és egészséges működésében meghatározó szerepe került szóba.
A polgári kormány alatt beindult népegészségügyi programból megmaradt szűrővizsgálatokkal való élés fontos, amiatt hogy az esetleges betegségek minél korábbi stádiumban felismerhetők legyenek. Ezekkel sajnos nem mindenki él. Ugyanakkor tudni kell, hogy az egészségért az egészségügy tíz százalékban felelős. Továbbra is három jelentős tényező rontja az általános egészségi állapotot: a dohányzás, az elhízás és az alkoholizmus. A közelgő népszavazás kapcsán szóba került a kórházprivatizáció kérdése. Az előadó nyilvánvalóvá tette, hogy ez nem jelentene újabb forrásokat a világszerte egyre dráguló egészségügyben. Viszont kialakulhatna egy dél-amerikai típusú rendszer, külön kórházak szegényeknek és külön a gazdagoknak. A kórházakat továbbra is az államnak, az önkormányzatoknak és a történelmi egyházaknak kell működtetni. Földesiné Kántor Mária kérdésének bevezetésben a család szeretetközösségét hangsúlyozta. A családon belüli szeretetközösségnek jelentős szerepe van a testi és lelki egészség megőrzésében. Hasonlóan fontos a nagyobb közösséghez, a nemzethez való tartozás erősítése. Ez a kérdés átvezet a népszavazás másik kérdésére, a kettős állampolgárságra. Ebben nagyon fontos feladat, hogy törekedjünk arra, hogy az irigység el ne vegye egyesek józan látását. A szimbolikusan összekapcsolódó nemzet lelkierőforrásunk lehetne.

Hernádnémeti, 2004. november 19.

Földesiné Kántor Mária, lelkipásztor

(Megjegyzés: a cikk a népszavazás előtt íródott, melynek azóta már tudjuk, mi lett az eredménye. Mondanivalója azonban ettől függetlenül is aktuális. Szerk.)