Hírcsokor a sárospataki gyülekezetből

A Lorántffy teremben folytatódó alkalmon dr Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő tartott előadást, végül Lakó János zempléni presbiteri szövetségi elnök mondott záró szavakat. A közösség megemlékezett elhunyt elnökéről, Sóhajda Péterről.

Június 26-án Cigándon az egyházmegyei nőszövetségi konferencián dr. Pásztor Jánosné országos elnök előadása valamennyi hallgató szívét-lelkét megragadta. Hallhattuk az alkoholizmusból szabadultak bizonyságtételét is, hogyan állt helyre a családi életük Isten szabadító kegyelme nyomán. A rendezvényen, ahol a cigándi gyülekezet nagy szeretettel látta vendégül az igen népes számú gyülekezeti nőszövetségi küldöttségeket, a sárospataki énekkar adott zenés szolgálatot.

Június 27-én a hagyományos pataki öregdiák-találkozón az idén dr. Horváth Barna ny. esperes, teológiai tanár, 50 éve érettségizett öregdiák hirdette az Igét. A gyülekezet köszöntését az énekkar erősítette meg Kodály Zoltán 114. genfi zsoltára előadásával.

Július 10. Volt tanítványai és tisztelői jelenlétében felállításra került Palumby Gyula tanár úr síremléke a pataki temetőben. A Pataki Diákok Baráti Társasága (Miskolc) által szervezett megemlékezésen méltató beszédek hangzottak el a tanítványok, a tanártársak nevében.

Július 30. Háromnapos gyülekezeti kirándulásra indultak a pataki reformátusok a Dunántúlra. Az út folyamán meglátogatták a veszprémi érseki palotát, a pannonhalmi apátságot, a fertődi Eszterházy kastélyt, a nagycenki Szécheny kúriát. Sétát tettek Sopron történelmi belvárosában, felüdültek Bükfürdő vizében, valamint bejárták Pápa nevezetességeit. Lelki feltöltődésüket szolgálta a pannonhalmi vecsernyén és a pápai istentiszteleten való részvétel.

Augusztus 2. Egy hétig a sárospataki református ifjúsági ház vendégei voltak Veszprém mellől érkezett gyerekek. Nevelőtanáruk egykor Sárospatakon élt, és átitatta ittlétük idején növendékeit is a „pataki szellemmel".

Augusztus - Muzsikáló Sárospatak. Három zenei fesztiválnak adott otthont az idén Sárospatak. Az első nemzetközi kórusakadémia és karmester-továbbképző vezetője Farkas András volt, ő vezényelte a pataki templomban a záróhangversenyen Mozart: Requiem című művét. Ezt követte a Crescendo con Spirito, a keresztyén zenészek nemzetközi mesterkurzusa, akik a város szinte minden helyét bejárva naponta adtak koncerteket, missziói céllal és életvitellel. Végül a Zempléni Fesztivál eseményei örvendeztették meg a Bodrog-parti Athén lakóit. A református templom három hangversenynek adott otthont, mely közül kiemelkedett az augusztus 13-i zenés istentisztelet. Bach e napra írt kantátái hangzottak el korhű hangszereken és előadásmódban. A gyülekezet e napon tartotta kerti piknikes hálaadó napját is együtt a népes muzsikus és zenehallgató vendégsereggel.

Szeptember 19. Énekkari látogatás Olthévízről. Székelyföld kis faluja két évvel ezelőtt énekkart alapított, hogy településük közösségi életét gazdagítsák, és általa hírét vigyék településüknek. A sárospatakiak vasárnapi istentiszteleten hallhatták őket, Igét hirdetett lelkipásztoruk, Veres László. Meghatottan tapasztalta meg a gyülekezet, hogy a megpróbáltatásban élő testvéreink erősítették hitünket, magyarságtudatunkat.

Október 3. Tízéves a sárospataki templomi énekkar. Az 1882-ben alapított énekkar 10 évvel ezelőtt szerveződött újjá. A jubileumi napon öt énekkar részvételével ünnepeltek ez alkalomból. Szatmárnémetiből a Láncos Templom Énekkara, az Echo kamarakórus Bicske-Alcsútról, valamint Patakról a város és a református gimnázium kórusa működött közre. Mintegy kétszáz énekes ajkán zendült meg a Magyar ének, Gárdonyi Zsolt szerzeménye, valamint több összkari mű.

Október 23. Kiállítás a templomgalérián. 1956-os eredeti újságokból nyílt kiállítás tiszteleg 56 mártírjainak emléke előtt, melynek megnyitója részét képezte a Református Kollégium és Sárospatak városa ünnepi megemlékezéseinek.

Megújult a sárospataki templom. Az épület külső homlokzata és toronysisakja új ruhába öltözött az ősz folyamán. A munkálatok sárospataki erőforrásból készültek el, 50% saját erő, és 50% önkormányzati támogatás formájában.

Összeállította:

Virágh Sándor

lelkipásztor

Sárospatak