Váratlan utazás

Közkívánatra, ismétlésként vetíti az MTV1 csatorna.
A 20. század fordulójának évtizedeiben játszódik a Prince Edward-sziget romantikus tája-in. Az akkori Avonlea kisvároskát a hangulatos viktoriánus házak, a hölgyek visszafogott elegan-ciája, a férfiak kétkezi munkás világa és a bájos ruhákba bújtatott, sokszínű életet élő gyermekse-reg jellemzi.
Nem közvetlenül evangéliumi hátterű alkotás, de istenfélő légkört sugároz. A gyermekek kisebb-nagyobb csínytevései, a felnőttek megoldásra váró élethelyzetei a mi életünkben is jelen vannak. A megoldások, egyben erkölcsi konzekvenciák és útmutatások is, melyek észrevétlenül beíródhatnak a gyermeklélekbe. Az egyik rész párbeszédének részlete jellemző az egész sorozatra: Az „Én rontottam el mindent!” felismerésre jön a jó tanács: „Az őszinte megbánás sokat jelent azok között, akik igazán szeretik egymást.” Jó lenne együtt ülni a képernyő előtt gyermeknek, felnőttnek s a filmhez hasonló élethelyzetekben játékosan hivatkozni lehetne az ott látottakra is.
Könyvben, magyar fordításban is megjelent a Fabula Könyvkiadó Kft. gondozásában. Remélem, aki gyermekeivel időt szakít egy-egy epizódjára, annak „várt utazássá” válik a filmsoro-zat.
(egy édesanya)