Képes hírek a sárospataki gyülekezetből

Lányuk, Tóth Imola ajkán a kedves magyar zsoltárok, dicséretek szólaltak meg, valamint a teázás idején a jelenlévők ajkán a prímás vezetésével felcsendültek a legszebb magyar nóták.

Gyűjtés az orgonafelújításra

A sárospataki muzeális Mooser orgona felújítása elkezdődött. A további források előteremtésére a gyülekezet tagjainak folyamatos és áldozatkész adományai mellett több rendezvény is szolgál. Februárban ötszáz fős vendégsereggel került megrendezésre a 8. pataki református bál, ahol a műsorban bemutatkoztak tánckoreográfiával a „kisrefi" tanulói, a konfirmandusok korhű öltözetben jelenítették meg Patak történelmi múltjának szereplőit, edzett a nagy feladatokhoz a presbiterek focicsapata, s a gyülekezeti énekkar tagjai a Bodrog parti Athént és a Bodrog parti Velencét jelenítették meg zenés összeállításukkal. Az est díszvendége Pataky Enikő, a Hír TV műsorvezetője volt, akivel Jászter Beáta, a Zemplén TV műsorvezetője készített nyílt interjút. Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő „harmónikaajtón" játszva nyitotta meg hivatalosan a bált, s nem maradhatott el a pataki menyecskék „bordala" és a három „muskétás" tenor produkciója sem. A fináléban az operaház fantomjának orgonáját megidézve buzdították a jelenlévőket a buzgó adakozásra, és a gimnazisták keringőjében gyönyörködhetett a nézősereg. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik jelenlétükkel, a tombolatárgyak felajánlásával támogatták a jótékonysági cél megvalósulását. A pataki orgona felújítása támogatására Budapesten is nagyszabású jótékonysági koncertre került sor február 28-án. A Nemzeti Múzeumban levő hazatért könyvek tőszomszédságában, az egykori képviselőház épületében J. S. Bach H-moll miséje hangzott el a több mint száz fős előadógárdát kitevő Akadémiai Kórustársaság, a Capella Savaria zenekar és kitűnő szólisták előadásában. E cél szolgálatában áll még március 25-én Fábry Sándor sárospataki fellépése, valamint május 28-án Budapesten a Kálvin téri templomban megrendezésre kerülő jótékonysági hangverseny, melyen Timothy Bench operaénekes és barátai lépnek fel, a Crescendo con Spirito keresztyén művészeti kurzus képviseletében.

Kiállítás

A sárospataki templom galériájában február 19-én nyílt meg az a fotókiállítás, amely a délvidéki Szentlászló település tragédiáját, az ottani egyháztest sorsát és a kárpátaljai cigánymissziót mutatja be. A megnyitó alkalmán Pándy Szekeres Dávid, Szabó Dániel és az egykor délvidéken szolgált Hunlich Robert lelkipásztor szóltak a képek mögött lévő eseményekről, sorskérdésekről, melyről bizony hivatalos forrásokból nem nagyon lehet értesüléseket szerezni.

Virágh Sándor

lelkipásztor, Sárospatak