Napi lelki táplálék

Lk 4,1–13

Napi Ige – Dr. Dienes Dénes

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"Jézus így válaszolt neki: Meg van írva…" Lk 4,4



Mielőtt elkezdte Isten Országa nyilvános meghirdetését, Krisztus Urunk a pusztában negyven napon át böjtölve készült küldetésére. A negyven az ünnepélyes teljesség szent száma. Amit a megváltó ígér és megad, az elegendő az élet teljességére.

A kísértés célja nyilvánvaló: eltéríteni Őt és minden idők egyházát az Istentől kapott küldetés egyenes útjáról. A kenyér-kérdés nem közömbös, az Úr imádsága ezt nyilvánvalóvá teszi. Tömegeket lehet elcsábítani azzal az ígérettel, hogy „mi enni adunk az éhezőknek, felruházzuk a szegényeket, megoldjuk a szociális problémákat”. Nácik és kommunisták egyaránt ezzel hódítottak, s teszik ezt ma is sokféle politikai formáció „sötét angyalai”. Ehhez szorosan kapcsolódik a hatalom ügye. Tagadhatatlan, hogy a Sátánnak van hatalma ebben a világban. De azt az ember megrontására használja, hiszen embergyilkos volt kezdettől fogva. A harmadik kísértés arra irányul, hogy Jézus az isteni hatalmat szemfényvesztésre használja fel, hiszen az ilyesmivel tömegeket lehet meghódítani.

Krisztus urunk Isten „helyénvaló” igéjével válaszol a kísértésre. Földi és mennyei kenyér, földi és isteni hatalom – mindegyik csak Istentől származhat, mert csak abban van igazi boldogság és teljes ÉLET.

Korábbi napok napi lelki táplálékai