Napi lelki táplálék

Lk 1,26–38

Napi Ige – Orosz István

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Mária ezt mondta: Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint!” Lk 1,38


Miről álmodik a lány? Találó magyar címet adtak annak a közel húsz éves filmnek, melyben egy fiatal lány próbálja megkeresni a soha eddig nem látott édesapját. Hétköznapi történet. Az ige viszont egy nagyon egyedi és csöppet sem hétköznapi esetet hoz elénk. Jön az angyal és álmában meglátogatja Máriát. Ő nem kereste az ismeretlen édesapát, viszont a mennyi Atyja kereste őt és egyedülálló feladattal bízta meg. Kétezer éves rejtély, hogy miért pont ez a fiatal lány lett a kiválasztott. Nem tudjuk, de azzal tisztában vagyunk, hogy ez jó, ez kegyelem! Mert áldott ember az, aki megérzi és megtapasztalja, hogy keresi az Isten!

Az angyal látogatásában több minden elgondolkoztat minket. Elsőként, ha nagyon emberi szemmel nézzük, azt látjuk, hogy az Isten terve nem csak helyreállítást hozhat az érintetteknek, amint azt Zakariáséknál látjuk, hanem rengeteg új és bonyolult élethelyzetet is. Mária minden szempontból az örömhír hordozója lesz, de ezzel együtt megoldandó helyzetek keletkeznek, melyeket- valljuk be- mi szívesen kihagynánk a történetből.

Még nem házas, de várandós. Józsefnek meg kell értenie majd a gyermek jövetelét. A megrovó tekintetek záporoznak majd. 33 év múlva pedig jön egy éles tör, amely még ha képletesen is, de szívébe hatol a keresztet látva.

Másodszor Mária válasza az, ami önvizsgálatra indít. Jól mutatja a történet, hogy amikor Istennek személyre szabott terve van, Ő erőteljesen zörgetni fog ezzel a megbízott személy felé. Így volt ez Ábrahám, Mózes és a próféták esetében is. Ha figyelmesen olvassuk ezeket az igéket, azt vesszük észre, hogy Isten bejelentkezésére többeknél is beindul a kifogásgyár, mert nem akarnak részt venni a mennyei tervben. Nehéz a szám- mondja Mózes. Jónás megpróbál Tarsisba menekülni Isten terve elöl. Ábrahám viszont elindult. Ézsaiás azt mondta: itt vagyok, engem küldj. Mária pedig csak ennyit szólt: Íme az Úr szolgáló leánya, történjék velem a te beszéded szerint.

Mennyivel jobban hangzik ez, mint az öreg Zakariás kételkedése. Bizony, ettől már csak az lehet jobb, ha a te szádat is ilyen bizonyság hagyja el. Mert ez azt jelenti, hogy nyitott vagy az Isten dolgaira. Ezzel azt mondod: Uram cselekedj és én várom a munkálkodásodat porszemnyi életemben.

Jó jel ez, mert ebből tudhatod: az Ige már nem csak a füleden jutott be és nem csak az elmédet környékezte meg, hanem egészen bentre, a szívedig ért. Az Úr tervével való találkozás ilyen. Felülírja a lánykori és legénykori álmokat. Teljes valónkra igényt tart ezután, azért hogy az örömhír birtokosai és továbbadói legyünk.

Ne feledd, az Isten keres a tervével. Keres most is, advent előtt az első advent igéivel. Áldott vagy, ha már a szíved válaszolt erre a keresésre. Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai