Napi lelki táplálék

Lk 1,1–25

Napi Ige – Orosz István

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Zakariás így szólt az angyalhoz: Miből tudom meg ezt? Hiszen én már öreg vagyok, és a feleségem is igen idős.” Lk 1,18


Valami történt. Már megint mibe keveredett? – van az korosztály, amelynek a szülei naponként felteszik ezt a kérdést. Mi történhetett, hogy még reggel minden a legnagyobb rendben volt, most pedig koszos a szép ruha, sáros a cipő és a táska pántja is elszakadt. Jelek, amelyek több mindenre utalhatnak, de csak a közelállók értik meg igazán őket.

A történetben egy idős ószövetségi pap és felesége békés hétköznapjai válnak a várakozás áldott idejévé. Jeleket kapnak vénségükre Istentől, amik elsőre nehezen érthetők. Bár igazak voltak mindketten az Úr előtt, ami már önmagában kevesekről mondható el az Írás szerint, de gyermektelenül öregedtek meg, éveken keresztül hordozva ennek a terhét. Idősek voltak, amikor már nagy terveket nem szokott szőni senki sem és nem vár nagyobb változást már az életben. Aztán jött az Úr angyala, hozta az örömhírt és elkezdődhetett valami teljesen új életminőség.

Az első üzenet az volt számomra, hogy az Istennek minden helyszín alkalmas arra, hogy elindítson a várakozás felé és valami teljesen új lehetőséget nyisson meg neked. Zakariást éppen munkavégzés közben kereste meg, amely papi karrierjének a csúcspontja volt. Ma is ott keres az Isten, ahol vagy. Akár a munkahelyeden, betegágyon, bezártságodban is meg tud szólítani és jelet tud adni, akkor amikor akarja. Neked az a feladatod, hogy figyelj és várd az Ő megjelenését.

A második üzenet az, hogy vigyázzak! Zakariás az örömhír hallatán zavarba jött és további bizonyítékokat kért. Lelepleződött a bizalmatlansága. Gondolj bele, ma is mennyi keresztyénnek van problémája a ráhagyatkozással. A hit Isten ajándéka, áldott, aki kapja! De ennek a hitnek mélyülnie kell az idők során és bizalommal kell megerősödnie. Mindig jönnek olyan szituációk, melyek lelepleznek bennünket és megmérnek, hogy van-e már bennünk bizalom vagy sem.

Harmadszor: tudatosítanom kell, hogy a jelek nem mindig olyanok, mint amit szeretnék. Zakariás további jelet kért és kapott. Ahogyan a mennyei követre nem számított, a némaság jelére mégúgy sem. Az Úr munkálkodásának minden jele lehet, amit Ő annak szeretne használni. A némaság is, a meddő várandósága és a gyerek születése is. Lehet, hogy ilyen különös jelek fognak érkezni hozzád a közelgő adventben. Ne csodálkozz, ha esetleg ezek elsőként azt fogják megmutatni neked, hogy a hited puszta elmélet volt eddig!

Mit tegyél? Maradj közelálló, mert csak az Istenhez közellévőknek tudnak beszélni a jelek. „Ma, ha az Ő szavát halljátok, meg ne keményítsétek a ti szíveteket!” Zsid 3,7 Ámen.

Korábbi napok napi lelki táplálékai