Napi lelki táplálék

Zene nélkül

Heti útravaló – Hangóné Birtha Melinda

Valahol Európában megszólalt egy dal, amikor a háború árnyéka vetült a világra és erőt, reményt adott egy maroknyi gyereknek.” Mert a zene az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel…a zene az kell, mert körülölel, és nem veszünk el…” A Valahol Európában egy Radványi Géza által rendezett film (aki még nem látta ajánlom figyelmébe), amelynek musical változatában szólal meg ennek a fentebb idézett dalnak máig ható üzenete. Amikor elfogy a szó, és mégis van egy közös nyelv, közös akarat, ami eggyé formál. A zene az kell! Talán nem is jutott volna eszembe ez a néhány sor, ha nem olvastam volna a napokban, hogy a német adventi vásárokban elnémult a zene. Felkaptam a fejem, vajon miért? Talán sért valakit a karácsonyi ének, hogy csendes az éj, meg, hogy Krisztus megszületett? Aztán tovább olvastam és a magyarázat az, hogy ezek a vásárok nem tudják kifizetni a jogdíjakat. Tényleg ez az ok?

Egy adventi vásár tényleg ilyen kevés bevételt hoz, hogy nincs pénz arra, ami némiképpen még emlékeztetne az ünnep, az advent valódi tartalmára? Mert a vásár önmagában, legyen az bármilyen igényes, különleges ma sem arra hívja az embereket, hogy gondoljanak arra, akinek várjuk az eljövetelét. A vásár már megint csak az emberről szól. Az emberről, aki várja, hogy milyen újdonsággal jelenik meg valaki a piacon. Megfelel-e az elvárásainak az a kínálat, amivel az idén előállnak a kereskedők, a kézművesek, vagy a különleges ételeket és italokat kínáló bódék eladói. Ők pedig, akik képesek napokat eltölteni ezekben a vásári faházikókban, megint csak az emberre várnak.

Azokra, akik majd fizetnek a portékáért. De az advent nem az emberről szól, hanem arról, aki eljött, aki érthetetlen, megmagyarázhatatlan okból ma is átformálhat és beragyoghat minden mélységet és magasságot. A hozzánk érkező Úr, nem vásárfia, hanem az Istené, aki az Atyával és a Szentlélekkel ma is a világot kézben tartó Úr, akinek földreszállásakor nem hallgatott el a zene, hanem angyali seregek sokasága zengte be a mennyet és a földet:” Dicsőség a magasságban Istennek és a földön békesség és emberekhez jó akarat.”

Korábbi napok napi lelki táplálékai