Napi lelki táplálék

Szükséges és elégséges

Heti útravaló – Viola Judit

Ha megkérdezzük karácsonyra készülő honfitársainkat, hogy mi kell az ünnephez, ahányan vannak, annyi féle válaszra számíthatunk. Persze lesznek olyan dolgok, mik mindenkinél szerepelnek: karácsonyfa, gyertyák, díszek, szaloncukor, ajándékok, hóesés. Aztán vannak egyéni kívánságok, beleértve az ünnepi menü fogásait, a megszokott és állandósult süteménykészletet, a gyermekkorból megőrzött ünnepi rituálét és természetes azokat a szeretett személyeket, akikkel eddig is együtt ünnepeltünk. És még ezernyi más dolog, kinek-kinek a lelki alkata, családi állapota, pénztárcája szerint, ami nélkül el sem tudja képzelni az ünneplést. Gyermekkoromból felmerül egy sokat hallott és látott reklám, amely szerint: Nincs karácsony Corvin nélkül – és ezen nem a nagy és igazságos királyt, hanem az 1926 óta üzemelő nagyáruházat kellett érteni.

Elgondolkodtam, van egyáltalán valami, ami nélkül ténlyeg nincsen karácsony? Ahhoz, hogy hiteles választ tudjunk adni, le kell hámozni mindazt, ami erre az ünnepre a hosszú évszázadok alatt az itthoni kultúrában rátapadt. Ahogy a hagyma bontásakor egyre közelebb kerülünk a lényeghez, úgy válik egyre világosabbá, hogy egyetlen szükséges és elégséges feltétel van: Krisztus. Minden más elhagyható, csak árnyalja a képet, de nem változtatja meg. Az ember a legnagyobb ajándékot kapta meg benne, magát Istent. Ez a karácsony. A többi csak ráadás, amely igazi értelemét ebben a tényben nyeri el. Két évezred alatt úgy járt az emberiség, mint a novellában szereplő keleti kényúr, aki elhunyt hitvesének gyönyörű koporsót készíttetett. Majd körülvette díszes udvarral, azt egy csodás palotával, aköré csipkés, berakásokkal díszített falakat emel és a végén elvitette az asszony nyughelyét, mert nem illett a csodás épületegyüttesbe. Zavaró volt a sok nagyszerű és pompás kézműves remek között.

Csillogó díszek, villogó fények és édes cukiságok jobb esetben csak eltakarják a nekünk szánt gyermeket, de olyan hely is van, ahonnan már ki is dobták, mert zavarja az ünneplő embereket. Pedig meg kell érteni nála nélkül nincs igazi ünnep, vagy ami van, az nem karácsony.

Korábbi napok napi lelki táplálékai