Hírek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája és Diákotthona életéből

Az első állomás Füzérradvány volt. A hatalmas fák között megbúvó Károlyi-kastélyt a rendszerváltás óta szakadatlan munkával igyekeztek régi pompájába visszaállítani. Az idegenvezetőt az egész társaság figyelmesen hallgatta, akinek szakszerű kalauzolásával végigjárták az Ybl Miklós tervei alapján készült romantikus-eklektikus stílusú épület már helyreállított termeit. Mivel a háború teljesen lecsupaszította a szobákat, különböző kastélyokból, antikváriumokból letétbe helyezett bútorokkal idézték fel a múzeum gondozói a főúri környezetet a látogatok számára. Láthattak olasz márványoszlopokból művészien formált kandallókat, felbecsülhetetlen értékű berendezési tárgyakat, fegyvereket, étkészletet és vadásztrófeákat. Útjuk második állomása Gönc volt. A település említésekor öt nevezetesség juthat a tájékozottak eszébe: a református templom, Károly Gáspár Bibliája, a huszita ház, a gönci hordó és a barack. A templomkertben álló szobor előtt csoportkép is készült. A harmadik pihenőhely Vizsoly volt.1590-ben itt nyomtatták ki az első magyar nyelvű Bibliát, melyet Károly Gáspár fordított le. Az idegenvezető elmondta, hogy a templom többszöri átépítés után nyerte el mai arculatát. A szószék felett lévő három szál rózsa a hitet, a reményt, a szeretetet szimbolizálja.  Az épület történetének megismerése után lehetőséget kaptak a csoport tagja, hogy az eredeti nyomda pontos másán magunk által készített nyomtatványokkal tegyék emlékezetessé a látogatást.

A biológia-kémia tagozat avatója

A tavalyi évben először került megrendezésre a biológia-kémia tagozat avatója, de akkor még csak három osztály vett részt rajta. Mivel nagyszerűen sikerült, úgy döntöttünk, hogy hagyományt teremtünk belőle. Szeptember 22-én zajlott a programsorozat. Voltak olyan feladatok, ahol a résztvevőknek az agytekervényeiket kellett dolgoztatni, de akadtak vicces pillanatok is. Az avató végén mindenki fennhangon mondta az eskü szövegét.

Kazinczy-örökösök Széphalomban

2010. október 7-én a gimnázium tizedik évfolyamának diákjai részvételével tanulmányi kirándulást szervezett Széphalomba a magyar munkaközösség. A Kazinczy Emlékkert és a Magyar Nyelv Múzeuma sok látnivalót kínált az érdeklődőknek. A park bejáratánál a 11. B osztály tagjai várták a diákokat. Az ő irányításuk szerint járták be a csapatok az emlékhelyet, megkoszorúzták Kazinczy szobrát, sírján virágot helyeztek el. A múzeum egyre gazdagodó anyaga segítségével ismerkedtek a nyelvújítás történetével, a magyar szókincs változatosságával és megoldották a kijelölt feladatokat. Leginkább a Titkok titka , a múzeum vadonatúj interaktív kiállítása nyerte meg a tetszésüket.

Balassi Bálint emléktúra

A Sárospataki Református Kollégium angol munkaközösségének tanárai Balassi Bálint s október 20-i születésnapjának tiszteletére a dél-lengyelországi Kamieniec városában nemzetközi irodalmi megemlékezést rendeztek. Az ünnepségen hat nyelven olvasták fel a Borivóknak való című verset. Ezt követően a Portius társaság tagjaival együtt megkoszorúzták a költő emléktábláit három helyen Krosznó járás területén. A szombati nap folyamán a Lázy nevű település tiszteletbeli polgáraivá is lettek, amiről hivatalos oklevelet állítottak ki Stanislaw Materniak, Krosznó város híres világjáró fotóművésze, a Portius társaság hűséges közlegénye. Másnap reggel a Balassi Emléktúra tovább folytatódott Rzescowba, ahol megtekintették a történelmi nevezetességeket, illetve felkeresték az egyetemet.

Eredményes szereplés a Széchenyi István tanulmányi versenyen

Széchenyi István halálának 150. évfordulója alkalmából tanulmányi versenyt hirdetett a Magyarok Világszövetsége Zempléni Tagozata. Gimnáziumunkat tizenhárom csapat képviselte. A versenyzőket Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város polgármestere köszöntötte, majd kezdetét vette a hat fordulóból álló verseny. Széchenyi életével, elméleti és gyakorlati munkásságával, a reformkor politikatörténetével és irodalmi vonatkozásaival kapcsolatban adtak számot tudásukról a versenyzők. A jó hangulatú, élményekben gazdag délután szép eredménnyel zárult, csapataink a második, harmadik negyedik, ötödik és hetedik helyen végeztek.

Bajkó Csaba fotóművész Bodrog partján van egy város... kiállítása

Egy új fotókiállítás nyílt október 14-én a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma lépcsőházában, amely a Szentendrén élő Bajkó Csaba világhírű fotóművész által készített ötvenkét képet mutatja be iskolavárosunkról. Korábban már két alkalommal is megtekinthettük ezeket a fotókat. Elsőként az idei Zempléni Fesztiválon, majd a VIII. Magyar Borok Fesztiválján Krosznóban, dél-lengyelországi testvérvárosunkban, ahol nagy nemzetközi sikert aratott. A művész internetes összeköttetés segítségével üdvözölte a pataki diákokat és tanárokat. Bajkó Csaba régóta foglakozik fotózással, ami életének értelmét jelenti. A célja az, hogy nyoma maradjon kulturális értékeinknek. Reméljük, hogy a jövendő generációi majd hasonlóan fogják látni nevezetességeinket. A kiállítás november 14-ig mindenki számára megtekinthető, majd november 22-től a Nagyvilágunk harmadik szemmel című fotókiállítást szeretnénk megnyitni iskolánkban, amire szintén nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt.

A vörösiszap-katasztrófa károsultjainak gyűjtöttek a refisek

Iskolánkban immár hagyománynak számít a jótékonysági célú süteménykészítés és -árusítás. Ebben a tanévben a diákönkormányzat tagjai úgy döntöttek, hogy a befolyó összeget a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére ajánlják fel. Voltak olyanok, akik az édességeket elkészítésénél szorgoskodtak, s voltak, akik árusítottak. Az akció olyan sikert hozott, hogy a diákönkormányzat vezetői is meglepődtek, amikor a befolyt összeget megszámolták, hiszen több mint 200.000 forint gyűlt össze. Nemcsak az volt az öröm, hogy segíthettünk, hanem az is, hogy közösségünk megmozdult, diákok és tanárok együtt tettek másokért. Tudjuk, hogy adományunk csepp a tengerben, hisszük azonban, hogy a két hét nemcsak minket ajándékozott meg, hanem a bajbajutottaknak is örömet szerezhettünk.

Csikó Szilvia