„Süt a nap a magyar tehetséggondozás egén!”

Az eseményt Ábrám Tibor főgondnok, iskolánk igazgatója nyitotta meg és a délelőtt folyamán három nagyon érdekes előadást hallhattak a résztvevők. Dr. Kodácsy Tamás a Károli Gáspár Református Egyetemről érkezett, és arról beszélt, hogy bár a Bibliában nincs benne maga a kompetencia szó, mégis rengeteg utalás van rá. Dr. Csermely Péter professzor, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke - akit legutóbb a „Magyar Örökség Díj"-jal tüntettek ki - fűzte tovább a gondolatokat. Arról beszélt, hogy az értékek és a tehetség, hogyan jelenik meg ma az iskolákban, felhívta a figyelmet arra, hogy segíteni kell minden módon az értékek megjelenését és a tehetség kibontakozását, s ebben óriási feladata és felelőssége lehet a keresztyén közösségeknek, oktatási intézményeknek. A délelőtti programot Sarka Ferenc, a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnökének az előadása zárta, aki örömmel számolt be arról, hogy nemzetközi összehasonlításban is nagyon jó helyen áll hazánk a tehetséggondozásban, a jövőben is kiemelt terület lesz a tehetséggondozás, és felhívta a jelenlévő intézmények vezetőinek a figyelmét a rendelkezésre álló források és lehetőségek igénybevételére.

A délután folyamán a Sárospataki Református Kollégium, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda, valamint a Lévay előadói mutatták be azt a „jó gyakorlatot", kompetenciafejlesztést és tehetséggondozást, ami a saját intézményükben folyik, és példa lehet mások számára is.

Öröm volt látni, hogy mennyi iskola és közoktatásban érdekelt intézmény tartja ma fontosnak a tehetséggondozást és kompetenciafejlesztést, és hogy a pedagógusok mennyire átérzik ennek a felelősségét.

Barócsi Angéla

tanár