Őszi táborban a tokajiak

Idén október 26-án reggel indultunk el két gépkocsival. Az első állomásunk Szerencs volt. Nagy szeretettel várt és fogadott bennünket dr. Börzsönyi Józsefné lelkipásztor. A templomban tartott beszámolójában egyaránt részt vettünk istentiszteleten és élő történelem órán. A parókia előtt található Bocskai István szobornál közös csoportkép készült. Ezután a diósgyőri várban töltöttünk el két órát. A szépen felújított várban vezetést kaptunk és a panoptikumban beleélhettük magunkat Nagy Lajos király (1342-1382) korába.

A miskolci Lévay József Gimnázium kollégiumába megérkezve a szállás elfoglalása után a korán reggel otthon megfőzött nagyon finom töltött káposztát és a pogácsát fogyasztottuk el.

Mi fért bele ezen túl a háromnapi táborozásba?

Minden nap reggel és este Isten Igéje mellett töltöttünk el 1-1 órát. Sokat énekeltünk az előző években tanultak közül, s újakat is elővettünk. Vezérénekünk a „Válasszatok, addig míg tart a ma, ki legyen a ti szíveteknek Ura, nem szolgálhat két úrnak senki sem...." kezdetű ének volt. A reformáció közelében pedig két tokaji illetőségű éneket is felelevenítettünk: a 369. (Batizi András az első prédikátor) és 273. (Németi Ferenc várkapitány) dicséreteket. Aztán Isten Igéjét tanulmányoztuk a bibliaolvasó kalauz újszövetségi napi szakaszaiból reggelenként a Jakab leveléből. Három aranymondást is megtanultunk, s a mindennapi kenyerünkből is tanultunk egy-egy Igét. Jó volt Isten jelenlétében lenni, s aztán közösen, hangosan, a saját szavainkkal megszólítani Istent, imádkozni.

A szomszédságban levő avasi református templomot kívül-belül megnéztük. Sokat fociztunk, volt asztalitenisz-bajnokság, de számháborúztunk is. Egyik este Activity vetélkedő volt három csapat részvételével. Ellátogattunk a Plázába is, s megtekintettünk a korosztályoknak megfelelő filmet. Étkezések alkalmával voltak naposok, akik a terítésben és a mosogatásban segédkeztek. Az ebédek elkészítésében közösen kivette mindenki a részét a zöldségek megtisztításában, és a krumplipucolásban.

A vasárnapi istentiszteleten beszámoltunk az otthoni gyülekezet előtt a tanult énekekből és Igékből. Legyen fiatal és idős ember számára eligazító és mértékadó Isten igaz Igéje ebben a nagyon zűrzavaros világban: „A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató." (Jakab 3, 17)

Tokaj, 2009. november 17.

Pótor László lelkipásztor