E-zékiel, a világháló prófétája

A kínálat, mint angolszász területen mindenből, természetesen áttekinthetetlenül nagy. Gyülekezetek számára számtalan lehetőséget ajánlanak arra, hogyan valósítsák meg a világhálóra szánt álmaikat, missziójukat, küldetésüket. Találtam világcégek honlapjait megszégyenítő színvonalon elkészített fizetős szolgáltatásokat, amik a megfizethető kategóriába sorolják magukat (mindösszesen „csak" 1000 USD áron). A kínálat természetesen az alacsony árkategóriában gondolkodók számára sem volt szűkmarkú. Ez utóbbiak között találtam olyan internetes szolgáltatást is, amely - miután kiválasztottuk az előre gyártott színsémák közül a nekünk megfelelőt - elkéri az irányítószámunkat. Teszi ezt azért, hogy abban az államban, ahol vagyunk, nehogy túl sokszor forduljon elő az a grafikus felület, amit választottunk. Számomra a legfrappánsabb mégis az egyik komplett médiaszolgáltatást (egyházi tárhely-, honlap- és e-mailcímbérlést) kínáló egyházi médiacsomag volt, ami az E-zékiel nevet viselte.

Kis hazánkban persze nincs még ilyen versenyhelyzet, annál is inkább, mert gyülekezeteinknek finoman szólva kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy fizetős honlapokat „menedzseljen" sajátjaként. Nem vagyunk azért annyira távol sem, hiszen a minap érkezett egy felhívás hozzám, melyben már egy átfogó internetes megjelenést kínáló fizetős egyházi csomagot szeretnének eladni minél több gyülekezet számára. Ezt a programot a fejlesztők már egyértelműen befektetés szellemében hozták létre.

Vannak azonban olyan egyházi kezdeményezések, melyek bár nem piaci alapon indultak, mégis széles körben elterjedtek. Nem is kell messzire mennünk, hiszen büszkén példálózhatunk kerületünk honlapjával, a sokak számára már ismerős www.tirek.hu-val. A 2003-ban indult fejlesztésekkor még nem gondoltuk, hogy mások is szemet vetnek majd a legkisebb kerület internetes kezdeményezésére, mára azonban hálásan tekintünk végig azon a széles palettán, ami a kerületünkben folyó munka nyomán valósult meg. Tekintsük át most ezeket röviden!

A 2004-es év végén vettük használatba a www.tirek.hu első verzióját, akkor még magunk is úttörőként indultunk el ezen az úton, az akkori Parokia Portál nyomdokaiban lépkedve. Rá két évre egy Kárpát-medencei kezdeményezés már a megvalósult portálunk nyomán indult el, nevezetesen egy holland alapítvány által támogatott Református Rádió Portál (www.refradio.eu), aminek keretében díjtalanul készülhetett el az Európa Rádió (www.euradio.hu) saját honlapja. Látva egyházkerületi honlapunkat, ugyanebben az évben kértek segítséget tőlünk Kárpátaljáról, felajánlásunknak köszönhetően még 2007-ben elindíthattuk a Kárpátaljai Református Egyházkerület hivatalos honlapját (www.reformatus.com.ua). Jelenlegi honlapunk éppen formálódó stádiumában volt, és a Sárospataki Református Lapok oldalstruktúráját tervezgettük, amikor kiderült, hogy egyházunk hivatalos országos lapja, a Reformátusok Lapja készül megújítani internetes megjelenését. Ez adott apropót arra a gondolatra, hogy a két újság hasonló szerkezetben építse fel elektronikus változatát, így a most működő reflap.hu-nak is kerületünk fejlesztései nyomán alakulhatott ki jelenlegi arculata, és az a mögött futó portálmotor teljes egészében saját fejlesztésünk. Közben mi magunk is sok tapasztalatot gyűjtve csiszolgattunk saját honlapunkon, ezek alapján 2008-ban elkészült új fejlesztéseink pedig felkeltették a Dunamelléki Református Egyházkerület és a Parokia Portál érdeklődését. Majd egyéves szakmai előkészület után írtuk alá velük azt a keretszerződést, ami alapján a két utóbb említett szervezet összefogva valósította meg internetes megjelenését 2009-re. Honlapjuk teljesen a kerületünk által fejlesztett portálmotor alapjaira épül (www.parokia.hu, www.dmrek.hu). Újabb elismerésként élhettük meg idén a Dunántúli Református Egyházkerület megkeresését, akik kerületünk internetes megjelenésének pontos mását kívánták megvalósítani saját részükre is, és indítottak velünk azonos struktúrájú egyházkerületi honlapot szeptember 1-jétől (www.refdunantul.hu). Így kezdődött el a négy kerületi és egy közösségi portálcsoport együttműködése és együttgondolkodása, aminek keretében folyamatos szakmai konzultációkkal szeretnénk együtt építeni egyházunk internetes kommunikációs stratégiáját. Együttműködésünk egyik fő motivációja a cikk bevezetőjében említett - talán már egészségtelen méretű - versenyhelyzet kialakulásának elkerülése, legfőképp annak érdekében, hogy gyülekezeteink minél hatékonyabban használhassák fel az Internetet, mint kommunikációs eszközt a mindennapi munkájukhoz és küldetésükhöz. Végül pedig álljon itt egy rövid buzdítás: ha kedvet kapna gyülekezeti honlap létrehozására, írjon a tirektartalom@gmail.com címre!

Rácsok András

sajtó és kommunikációs referens