Anna-bál Krasznokvajdán

Július 25-én a Delta együttes (Szikszó) zenéjére lassan a bálozók is megérkeztek. A nyitótáncot a Diamond Dance Művészeti Iskola helyi középiskolás növendékei mutatták be. Az egybegyűlteket Bujnóczki Sándor polgármester köszöntötte.

A bált Veress Zoltán plébános nyitotta meg, aki a bál egyik szervezőjeként ismertette a mulatság jótékonysági részét is, hiszen a teljes bevételt a református templom javára fordítják. A vendégeket tombola vásárlására biztatta, s figyelmükbe ajánlotta a büfét és a virágtáncot. A finom és bőséges vacsora előtt asztali áldást mondott.

Fiatalok és idősebbek együtt ropták a táncot. Éjfél előtt egy órával a virágtánc ideje érkezett el, amelyben a híres füredi Anna-bál hagyományát keltettük itt az északi részeken életre. Aki a legtöbb virágot gyűjti egy óra alatt a tánc közben, az lesz a bál királynője. A fiatal segítő lányok gyorsan eladták a kosarukban lévő virágokat a férfiaknak, sőt voltak, akik még a kosarakat is megvették.

Éjfélkor köszöntöttük az Annákat, és összeszámoltuk, hogy hány virágot szereztek a hölgyek. Tizenhárom szál virággal büszkélkedhetett az a három leányzó, akik Szikszóról érkeztek és a bál királynői lettek. Reménység szerint jövőre a vacsora előtt a királynőket lovas hintón fogják körbevinni a falun, és addig viselhetik „A vajdai Anna-bál királynői" címet.

A tombolák sorolása is izgalmas perceket szerzett az ott lévőknek. A reggelig tartó mulatság az egyházközségünk pénztárát 120.000 forinttal növelte, amelyet a templom felújítására fordítunk. Istené legyen a hála!

Bódi Noémi lelkipásztor