Hírek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma életéből

2008-ban a sárospataki országgyűlés 300. évfordulójára emlékezve „II. Rákóczi Ferenc, az államférfi" címmel hirdették meg a történelmi vetélkedőt.

A Felvidék, Erdély, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye középiskolásainak 3 fős csapatai kapcsolódtak be az előselejtezőkbe. Az előzetes válogatás után a legjobb 12 csapat került a döntőbe: három-három miskolci ill. sárospataki, egy sátoraljaújhelyi és egy egri csapat. Versenyeztek marosvásárhelyi és szilágysomlyói, valamint rév-komáromi diákok is.

Az MNM Rákóczi Múzeuma Múzsák Templomában 2008. november 15-én 10 órától megrendezett vetélkedőn iskolánk csapata - Harda Rita, Nyisalovits Zsófia és Szabó Sándor 12. E osztályos tanulók - második helyezést ért el. A másik csapatunk - Dienes Franciska, Furik Bettina és Puskár Alexandra - is derekasan helytállt a rendkívül összetett feladatok megoldásában. Felkészülésüket Vinnainé Lakatos Éva tanárnő segítette.

Szalagavató a Refiben

Ebben a tanévben 161 végzős diáknak tűzték fel az osztályfőnökök a maturandusok hagyományos zöld szalagját köztük idén először az öt évfolyamos német nyelvi előkészítős osztály, a B tagjainak. A Művelődés Házában rendezett ünnepségen a szülők, tanáraik, diáktársaik s az öregdiákok figyelmének középpontjában az ünnepeltek álltak. Műsorukban a közösség értékeit, a döntések felelősségét, a sokszínűséget, a diákélet nehézségeit és örömeit, a tanítási órák jellegzetességeit mutatták meg sok-sok ötlettel, humorral, iróniával.

Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő ünnepi köszöntőjében szólt a szalag jelentéséről és jelentőségéről, kiemelte, hogy e naptól nagyobb figyelem áramlik mindenfelől a diákokra, hiszen rajtuk a jel. Kérte, hogy használják ki a vizsgákig még hátralévő időt, a tőlük elvárható teljesítménnyel köszönjék és hálálják majd meg a segítséget, a tanítást, az útravalót. Az ünnepség a Mudrány étteremben vacsorával és bállal folytatódott.

Sinkóné Tóth Zsuzsanna tanár