„Pecúravatós hétvége” a Refiben

Az idén szeptember 19-21-i hétvégén „avattuk" az elsős diákokat. A programokat a Diákönkormányzat olyan módon állította össze, hogy a lelki, szellemi fejlődés szórakoztató formában jusson el a diáksághoz. Minden lépésünk segítője Tótin Erika tanárnő volt, akinek hosszú éveken át tartó munkáját ezúton is köszönjük!

A megnyitó program közös áhítat volt az Imateremben, melyen nemcsak a tanulók és diákok vettek részt, hanem a szülők is, így egy teljesen újfajta hangulatban vehette kezdetét a hétvége. Ezt követően a szülőknek értekezletet tartottak az osztályfőnökök, míg az újonnan érkezettek Sárospatak fontosabb helyeit ismerték meg egy vetélkedő keretein belül. A délután csupa móka és kacagás volt, az összekovácsolódást pedig a versengés közösen átélt izgalma segítette.

A szombati nap a református templomban áhítattal kezdődött, majd az évfolyam tagjai az iskola épületét, az iskolakertet, a Kossuth Internátust és a méltán híres múzeumunkat látogatták meg, hiszen nem árt, ha az ember tudatában van annak, hogy mekkora történelmi kincsek veszik körül. Egy esemény- és információdús délelőttel a hátuk mögött a „pecúrok" ebéd után kvízműsoron mutathatták meg, hogy melyik osztálynak mennyire sikerült már megismerni iskoláját. A délután koordinátorai Szebényi Andrea, Kovács Lea és Csomós Zsófia 12. E osztályos tanulók voltak.

A „pecúravatós hétvége" programjain belül került sor a Pinceklub újbóli megnyitására. Az ünnepséget Kovács József tanár úr szervezte. A helyiség kulcsát Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgató asszony ünnepélyes keretek között nyújtotta át Laczi Petra (12. C) és Vígh Miklós (13. E) tanulóknak. Nagyon sok ember fáradságos munkáját koronázta meg egy jó hangulatú megnyitó teaház, ahol a meleg teát a már nagy rutinnal rendelkező diákpresbiterek készítettek. A diákság pedig nem lehet eléggé hálás azoknak a tanároknak és tanulóknak, akiknek sikerült elérni, hogy a Pinceklub szelleme ismét életre kelhetett.

A jó alváshoz hozzájárult a táncház, ami a Mudrányban került megrendezésre. Roppant lelkes kis társaság próbálta elsajátítani kezdetben a néptánc Horváth Márk (9. B) vezetésével, majd az egyre nagyobb sikernek örvendő hipp-hopp tánc lépéseit és mozdulatait Meleg Csilla 12. E osztályos tanuló irányításával.

Vasárnap a gyülekezeti istentiszteleten vettek részt, az egész rendezvénysorozatot pedig a pecúrok avatása zárta az este folyamán. A pecúravatót a Sárospataki Református Kollégium Alapítvány támogatta, megszervezése a végzős diákok feladata volt, közülük is, akik mindent összefogtak: Virágh Kata és Mitrik Lilla (12. H) tanulók, a műsorvezetők pedig Mizsák Noémi és Filep Zoltán (13.E) voltak.

Kicsik és nagyok egyaránt végigkiabálták az izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokat, amik elé a társaik állították őket. Az eskütétel után az immár „felavatott" pecúrok térhettek nyugovóra egy felejthetetlen hétvége emlékeivel szívükben.

Mátha Enikő, 13.E