Művészeti alapoktatás a tiszáninnenen

A névválasztás a neves hymnológus-lelkész életeszményét hirdeti: Isten dicsőítése énekkel, zenével. Kihelyezett tagozataival iskolánk az egész egyházkerületben ellátja az alapfokú művészeti képzést: zene-, képző- és táncművészeti szakokon. Nagy örömünkre szolgál, hogy intézményünk az alapfokú művészeti iskolák országos minősítésén kiváló minősítést szerzett!

A miskolci telephelyen - mely a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban kapott helyet - zongora, orgona, kerámia, rajz-festészet és néptánc szakokkal működünk. Minden szak korábban a gimnázium szakköreként működött. Ebben a formában azonban a gyerekek államilag elfogadott bizonyítványt kaphatnak, mely továbbtanulásuknál is fontos. Az orgona szak egyben az évközi kántorképző, amelyben a képzés a nyári kántorképző tanfolyammal szorosan egybe van hangolva Ezzel a nyári intenzív tanulást folyamatossá tesszük és elmélyítjük. A legtöbb diák is a nyári tanfolyamról kerül ki, ez a két képzés jó együttműködését tanúsítja. Zongora-orgona tanszaki koncertjeink telt házat vonzanak.

Kerámiaműhelyünk jól felszerelt, saját kemencével, melyben az elkészített agyagtárgyakat kiégethetik a tanulók. Az itt készült alkotások kiállításokon, karácsonyi vásáraikon nagy sikert aratnak. Nem is beszélve arról, hogy a gyerekek saját készítésű ajándéktárgyaikkal szívesen lepik meg szeretteiket.

Néptáncosaink: a Kösöntyű Néptánc Együttes most fogja ünnepelni fennállásának ötéves jubileumát, melyre nagy izgalommal és sok munkával készülnek. A néptánc csoportot Göcz Roland vezeti. 2007 nyarán a csoport tagjai életre szóló élményben részesültek a nyári erdélyi néptánc táborban töltött napok alkalmával.

Álljon itt néhány tanuló véleménye, ők milyennek látják a foglalkozásokat és órákat.

„Három éve járok orgona órákra. Gyülekezetünkben a tanult énekeket megtanítom, és - másik két társammal együtt -kísérem is. Ennek köszönhetően az éneklés minősége sokat javult. Így

a gyülekezeti munkában közvetlenül hasznosíthatom az itt megszerzett tudást. Számomra ez sokat jelent: Istent dicsőítjük vele."

(Tózsa-Bánfalvi Gábor - orgona)

„Szabad teret adnak a kreativitásunknak, és sokat tudunk fejlődni. Emellett jó a társaság is, ahol öröm alkotni." (Kolozsvári Ágota - kerámia)

„Nagyon sok jó dolgot tudunk készíteni, amit ajándékba adhatunk szeretteinknek." (Kalapos Csenge - kerámia)

„Itt kiélhetem alkotói vágyam az agyagon keresztül." (Tóth Tamara - kerámia)

Szabó Helga zongora tanárnő így vall munkájáról:

Iskolánkban a zongora tanszakon jelenleg 65 diák tanul. A Lévay Gimnáziumban 19 növendékem van. Rendezünk hangversenyeket, különböző iskolai rendezvényeken és versenyeken veszünk részt, ahol eredményesen szerepelnek növendékeim. Lukács Angéla és Kiss Virág a legszorgalmasabbak közé tartoznak, iskolánk évenként megrendezett zongoraversenyein helyezéseket értek el. Kis Zsuzsanna tavaly tavasszal Budapesten az országos szolfézsverseny hangszeres részében 2. lett. Ahhoz, hogy a zongorát birtokba vehessük, szeretnünk és ismernünk kell, emellett kitartó tanulás és az ezzel járó állandó gyakorlás is elengedhetetlen. „A zene szent! A zene az Úristen legszentebb, leghatékonyabb, legszebb produktuma." (Debussy)

Növendékeim véleménye:

„Szeretek zongoraórákra járni, mert számomra a zene felüdülés. A légkör barátságos, és őszinte szeretetet sugároz, ami számomra nélkülözhetetlen. Ha valami nem sikerül, kapok még egy lehetőséget a javításra. Szeretem a zongora hangját, ezért boldogan megyek minden egyes zongoraórára. Olyan darabokat kapok, melyek nekem tetszenek, így élvezettel és könnyen tanulom meg őket." (Siska Boglárka - zongora)

„Az összes hangszer közül számomra a zongora a legérzékibb, legzeneibb hangszer. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy zongorán szeretnék tanulni. Nem bántam meg a döntésem... És mindenkinek, aki szeretne valamelyik hangszeren tanulni, szívből ajánlom a zongorát. Én leginkább gyönyörű hangszíneit kedveltem meg. Felfedeztem, hogy én is képes vagyok gyönyörű dallamokat játszani, s ez nem is olyan nehéz." (Kiss Virág - zongora)

„Bevallom, nem a legkedvesebb időtöltésem a gyakorlás, de eredményét látva mindig szívesen látok hozzá egy új darab megtanulásához. Hét éve tanulok zongorázni és mostanra már néha pihenésnek érzem. Örülök, hogy olyan tanárok tanítanak minket, akikkel közvetlenebb kapcsolatunk van, mint egy átlag tanárral. Remélem továbbra is így maradnak ezek a dolgok !" (Victor Sára - zongora)

„Már 3. osztályos koromtól zongorázom. Ez elég hosszú idő, de ennek ellenére még mindig élvezem. Annak idején azért döntöttem a zongora mellett, mert szerintem egy különleges hangszer, amin érdemes megtanulni játszani. Kikapcsolódást nyújt a szürke hétköznapokból és megnyugtat. Ajánlom mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik a zene iránt és elég kitartó." (Lukács Angéla - zongora)

Az iskola elődjében, Dédestapolcsányban 25 évvel ezelőtt indult zeneoktatás. Ezt az évfordulót a következő színes programokkal szeretnénk ünnepelni a tanév második félévében:

Március 18.

Házi Zongoraverseny

Március 20.

XI. Megyei Rézfúvós Verseny, Sárospatak

Március 30.

Jótékonysági hangverseny, Aszaló

Április 4.

Egri Regionális Kamarazene-verseny

Április 5.

B.-A.-Z. Megyei Zeneiskolások Zongoraversenye, Miskolc

Április

Növendékeink kamarahangversenye; a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet hallgatóinak hangversenye Dédestapolcsányban; Házi népdaléneklési verseny

Május

Pál Izabella (volt növendékünk) hangversenye; Néptánc bemutató és táncház; Hungaroton Vetélkedő

A beszámolót készítették a miskolci tagozat tanárai:

Kun Zsuzsanna (orgona), Márta Elzita (kerámia, rajz-festészet), Szabó Helga (zongora)