Környezeti nevelés tanórán kívül a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájában

Iskolánk életében fontos helyet foglal el a környezeti nevelés. Megalakulásunk óta (2004. év) évről évre szervezünk különböző programokat e nevelési területhez kapcsolódva. Mondhatjuk, hagyománnyá váltak ezek a megemlékezések. Változatos formában a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva, sokféle módszert és eszközt felhasználva szervezzük meg ezeket az alkalmakat.

A 2006-2007-es tanév eddigi rendezvényei a következő voltak:

Szeptember

Autómentes Nap: Nagyon örülünk, hogy a téli időszak kivételével a biciklitárolók tele vannak kerékpárral. A gyerekek gyakran kérik szüleiket, hogy kerékpárral tegyék meg az otthon és az iskola közötti utat. Így történt ezen a napon is. A Polgármesteri Hivatal Ifjúsági és Sportosztálya és városunk közlekedési rendőrei érdekes vetélkedőkkel várták a gyerekeket.

Takarítási Világnap: Az „őszi szemétszüret" alkalmával takarítottunk, szépítettük iskolánkat és környékét. Virághagymákat és évelő növényeket ültettünk a virágágyásokba.

Október

Gombakiállítás: A Zempléni Gombász Egyesület rendezte a kiállítást Sátoraljaújhelyben és rajzpályázatot hirdetett „Az erdő kis lakója: a gomba" címmel. Mindhárom osztályunkból voltak díjazott tanulók. A kiállítást a másodikosokkal néztük meg. Sok értékes, érdekes ismerettel gazdagodtak a gyerekek.

Állatok Világnapja: A gyerekek kedvenc állatainak fényképeiből rendeztünk kiállítást az iskolában. A felelős, gondos állattartásról beszélgettünk velük napközis foglalkozások keretében.

Európai Madármegfigyelő Nap: Az Ó-Bodrog mellett, a Berekben figyeltük és számoltuk a madarakat. Az adatokat a Magyar Madártani Egyesületnek küldtük el.

Szüreti felvonulás: A Tokaj-Hegyalja szüreti hagyományait elevenítettük fel ezen a napon. Az ősz terméseiből az aulában kiállítást rendeztünk.

Takarékossági Világnap: Hulladékot gyűjtöttünk a szülők segítségével. Akciónkkal a környezetünk védelme mellett az újrahasznosítás, újrafelhasználás fontosságára, így a takarékosságra hívtuk fel a gyerekek figyelmét.

November

Egészségnevelési hét: Dr. Tihanyi Annamária fogorvos tartott szemléletes előadást és válaszolt a gyerekek kérdéseire a helyes fogápolással kapcsolatban. Diavetítésen megismerték Makk Marci és Cérna Peti tanulságos történetét. A konyhán finom zöldségsalátát készítettek az uzsonna mellé. Az egyik délután pedig tanulóink és a szülők gyógyteákat kóstolhattak.

Őszi gyalogtúra: Gyerekek, szülők, nevelők kis csapata kb. 8 km-es túrát tett Károlyfalván a Rákóczi-fához.

Madárbarát Kert: E program keretében az iskolánk környékén negyedévente 2-2 alkalommal figyeljük a madarakat és a Magyar Madártani Egyesületnek küldjük el feljegyzéseinket. Elkezdtük a madáretetést.

December

Madárkarácsony: Madárcsemegéket akasztottunk az Iskolakert fáira.

Február

Téli gyalogtúra: Sajnos hó nem esett, de így is nagy élményt nyújtott ez a kirándulás is. Szintén gyerekek, szülők, nevelők lelkes természetjáró csapata ment fel a Megyer hegyre, a Tengerszemhez.

Március

Tavaszi nagytakarítás: Kibújtak az ősszel elültetett virághagymák. Kapáltunk, gyomláltunk a kiskertben. A téli vitaminhiány pótlására cserépbe és szabad földbe dughagymát ültettünk. Az iskola környékén összeszedtük a szemetet.

Víz Világnapja:

Tanulmányi séta a Bodrog folyóhoz és a város szennyvíztisztító telepére. Itt megfigyelhettük a szennyvíztisztítás folyamatát. Láthattuk, hogyan kerül vissza a folyóba a megtisztított víz.

A tanév további programjaival is szeretnénk a gyerekek érdeklődését felkelteni. Azon dolgozunk, hogy megismerjék elsősorban szűkebb környezetüket, lakóhelyüket és meglássák értékeit. Életkoruknak megfelelően védjék is azokat. Ehhez a munkához sok segítséget és támogatást kapunk a szülőktől, az iskola vezetésétől és technikai dolgozóitól.