Károlyi Napok Göncön

Családok szakadtak szét, azonban egy valami nem változott, a Biblia. Károlyi Gáspár - aki nem drágakövet, ezüstöt vagy aranyat adott a népnek, hanem a legdrágábbat, a Szentírást magyarul - az a személy, aki összeköti ma is a szétszóratásban, diaszpórában élő magyarságot.

Gönc városában a lakosság nagy része a VII. Károlyi Gáspár Napok lázában égett. Ez a kulturális rendezvény ugyanis évenként megrendezésre kerül, váltott helyszínen: Nagykároly - Gönc - Vizsoly. Ebben az évben Gönc városa volt a házigazda április 19. és 23. között. A rendezvény szervezését és lebonyolítását a város három intézménye az önkormányzat, a Református Egyház és a Károlyi Gáspár Általános Iskola vállalta magára.

A Károlyi Gáspár Napok április 19-én csütörtökön egy nyelvtanári konferenciával kezdődött. Témája a XXI. századi informatika használata a nyelvoktatásban volt. A konferencián bemutatásra került a Tantál nyelvi labor 4.16, valamint a TanNet 30 video-felügyeleti rendszer, és a mostanában nagyon divatos interaktív tábla és ezek, valamint az internet használata a nyelvoktatásban.

Április 20-án, pénteken a körzeti tanulmányi versenyekkel folytatódott a háromnapos rendezvény. A délutáni órákban a püspöki főszakács és népes segítőtábora hozzáfogott a vendégek fogadásához szükséges dolgokhoz. Két üstben főtt a vaddisznó- és sertéspörkölt és a burgonya, és szorgos kezek asztalt terítettek a „Laposban". A nagykárolyi vendégek kicsit megkésve, de törve nem, este megérkeztek, majd rövid eligazítás után a vendégek a vendéglátókkal közösen elköltötték az ízletes vacsorát, majd a finom borok mellett folyt a beszélgetés, ami a szállásadóknál egészen hajnalig folytatódott.

Másnap, vagy már aznap korán reggel a népes csapat útnak indult, hogy otthonról haza kiránduljon és megnézze „Krasznahorka büszke várát". A kirándulásból hazaérve 14 órára a templomba szólt a meghívás, ahol a megnyitóval kezdetét vette hivatalosan is a VII. Károlyi Gáspár Napok. A rendezvény fővédnöke Mádl Ferenc a Magyar Köztársaság volt elnöke ugyan személyesen nem tudott jelen lenni, de meleg, bátorító szavait és köszöntését levélben megosztotta velünk. A megnyitón köszöntőt mondott dr. Ódor Ferenc országgyűlési képviselő, a rendezvény védnöke, a résztvevő települések polgármesterei és lelkipásztorai. A köszöntők után előadásokra került sor. Ezek keretében dr. Bene Sándor: A Rákócziak Bibliái, dr. Imre Mihály: A Vizsolyi Biblia egyik forrása címmel, dr. Dienes Dénes az orosz hadifogságból hazatért sárospataki könyvekről tartott érdekes, színvonalas előadást. Az előadások között a Gönci Református Vegyeskar szolgált énekekkel. Az előadások végeztével a Károlyi Gáspár Általános Iskola tetőtéri kiállítótermében Pécsi L. Dániel jelképtervező művész: Jelképek a Kárpát-medencében című kiállítását nyitotta meg Molnár János, Gönc város polgármestere valamint a művész barátai.

Április 22-én délelőtt 10 órától ünnepi istentiszteletre hívogattak a harangok. Ezen az istentiszteleten Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke hirdette az Igét, és a nagykárolyi belvárosi és kertvárosi gyülekezetek kórusai szolgáltak énekekkel. Az istentisztelet után az iskola aulájába mentünk, ahol Pecze János, a Károlyi Gáspár Általános Iskola igazgatója megnyitotta a „Vállfa" című kiállítást. A kiállítás megtekintése után a tornateremben a pedagógusok már terített asztalokkal és finom ebéddel vártak bennünket. Ebéd után a nagykárolyi vendégek összecsomagoltak, és nehéz búcsúzkodás után, de a közelgő viszontlátás reményében buszra ültek, és elindultak haza.

Szép, mozgalmas, fárasztó, de egyben üdítő három nap volt, de Isten dicsőségét szolgálta. Illesse köszönet azokat, akik idejüket és erejüket nem kímélve segítettek, hogy a VII. Károlyi Gáspár Napok ékesen és jó rendben zajlódjanak le. Köszönet azoknak is, akik ágyat, asztalt és szeretet adtak a 120 nagykárolyi vendégnek. Jó volt megtapasztalni, hogy a magyarságot országhatárok sem választhatják el egymástól. Érezhető volt, hogy valóban nyelvében él a nemzet, aminek alapja a Károlyi Gáspár által lefordított Szentírás.

Orosz Róbert

segédlelkész, Gönc