A „Jósva” Erdei Iskolai Bázishely és Református Oktatási Centrum bemutatása

A komfortnövelő fejlesztés eredményeképpen megújult kúria jellegű épületben - közös teakonyha használattal - három szobában, 32 férőhely áll rendelkezésre. Minden szobához külön fürdőszoba tartozik.

Az épületben a közösségi és egyéni tevékenységek megszervezéséhez, ill. a szabadidő hasznos eltöltéséhez egyaránt használható közösségi terem (imaterem) található. Az udvaron szabadtéri játékokra és sportolásra kínálkozik nagyszerű lehetőség.

2001-ben ilyen előzmények után kezdte meg működését a „Jósva" Erdei Iskolai Bázishely és Református Oktatási Centrum.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén - védett természeti és műemléki környezetben - 6-14 éves korú gyermekek számára a táj (egykori Gömör-Tornai-karszt) és benne Jósvafő adottságaira, sajátosságaira és lehetőségeire alapozott keretprogramokkal működő bázishely az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:

- 1-3 napos tanulmányi kirándulások szervezése

- 5-6 napos erdei iskolai hetek szervezése kiajánlott keretprogramok alapján

- 5-10 napos nyári táborok lebonyolítása

A szolgáltatás típusának és időtartamának, valamint az adott osztály igényeinek és életkorának ismeretében az alábbi elemekből állítható össze a komplex szemlélet kialakításához szükséges 1-10 napos program:

- bevezető- és záró beszélgetés, diavetítés, összegzés, vetélkedő

- a helyszínt bemutató séta Jósvafőn, a „források és barlangok völgyében"

- barlangtúra a Világörökség listán szereplő Baradla-, ill. Vass Imre-barlangban (a víz körforgása, a karsztosodás vizsgálata és a cseppkőképződés folyamata)

- felszíni túra keretében a karsztfelszín élőhelyeinek és növénytársulásainak vizsgálata

- geológiai, ill. botanikai és zoológiai környezetelemzési kísérlet, valamint egyéni természetbúvárkodás

- a táj (egykori Gömör-Tornai-karszt) kulturális örökségének tanulmányozása a tájházban (fölkészülés kiscsoportokban, majd közös bemutatás)

- hucul lovak bemutatása, lovaglás vezetőszáron és sétakocsizás vagy szánozás

- kézművesség (nemezelés, mézeskalács írókázás, bőrözés, agyagozás)

- hagyományos kenyérsütés (kovászolás, dagasztás, szakítás, bevetés, kóstolás)

- szalonnasütés a frissen sült kenyér felhasználásával

- éjszakai túra

E programkínálat az Abaúji Református Ifjúságért Alapítvány, a Jósvafői Református Egyházközség, a Jósva Étterem, a „Jósvafőért" Alapítvány és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében valósul meg.

Az egyházközség az ARI Alapítvány közreműködésével adja a szálláshelyet, a településen működő Jósva Étteremben történik a napi háromszori étkezés, a helyi alapítvány és a nemzeti park pedig a különféle tanulásszervezési formákhoz szükséges pedagógiai hátteret és szervezést, ill. a programokat biztosítja.

Az érdeklődők iskolai szünetekben Mező Arnold lelkipásztornál, szorgalmi időszakban pedig Berecz Béla erdei iskolai programvezetőnél tudják lefoglalni a szálláshelyet, valamint egyeztetni az étkezést és a programokat.

Elérhetőségek:

Mező Arnold 30/6863-645, e-mail: mezoarnold@yahoo.de

Berecz Béla 30/3311-722, e-mail: josva_eib@freemail.hu

Várjuk gyülekezetek, egyházi csoportok és iskolai osztályok jelentkezését! Berecz Béla