Mesék felnőtteknek

A következőkben hét rövid mesét ismerhet meg az Olvasó. Ezeket általános iskolás gyerekek írták nekünk. A fiúk azt a feladatot kapták, írjanak arról, hogy „volt egyszer egy szegény ember, annak három fia..."; a lányok esetében pedig a szegény embernek is lányai voltak. Kis településen élő gyermekek a szerzők, és ha elolvassuk azt, hogyan látják világukat, jelenüket, jövőjüket, azt is megláthatjuk, hogy életük nem könnyű. Érdemes megfigyelni, hogy milyen szerepet választva írják a mesét: az apa vagy a gyermek, a kisebb vagy nagyobb testvér-e a főszereplő. Érdemes meglátni, hogy mi a vágyak netovábbja: egy „szuper favonat", vagy a gazdagság mindenáron, esetleg egy jól sikerült házasság. A szövegen nem változtattunk. Sok bennük a hiba. Ettől azonban csupán még ízesebbek, és egyes tipikus hibák további információkkal szolgálnak a szerzőkről.

Kedves Felnőttek! Üzenet-mesék következnek gyermekkorú gyermekektől - üzenetek, mert felnőttként egyelőre még mi alakítjuk a világot (természetesen csak földi „síkon" gondolva...)

1.

Volt egyszer egy öregember anak volt három fia. Elment a legkiseb fiu a boltba három pengövel hogy vegyen egy kenyeret de látott magának egy szuper favonatott ami szintén három pengő volt. nem tudta melyiket vegye meg. A fiú a favonatott vette meg. Otthon a két gyerek éhes volt. az öregember elküldte a kenyérért a középső fiát. a fiú elment a boltba de azmég meglátott egy szép pulcsit. az apja már ideges volt a fiúra is a nagy fiút is elküldte és az apa félt hogy elkölti a pénz de a fiú megvette és ha nem vette volna meg akkor ehen haltak volna.

2.

Volt egyszer egy szegény ember annak volt három lánya A szegény embernek csak a tenger volt és a lányai. A legnagyobbik volt a leglustább. Egy szer a kunyhomba egy királyfi tért be. Látta, hogy a lány csak ül de a két testvére szorgosan dolgozott. A királyfi megkérdezte, hogy a két lány közül méket adja nekem neki. Nem adtam egyiket sem. A király aszt mondta hogy majd eljöhet hozzá látogatni. A szegény ember aszt mondt a hogy hozzáadja a legkisebbiket és osztán a szegényember lett a leggazdagabb.

3.

Volt egyszer egy szegény ember annak pedig három lánya. Egyszer a szegény ember elment dolgozni a faluba. Amikor hazaér látja az utca végéből hogy a háza előtt egy csillogó, villogó hintó állt. Belép a házba és mit lát a király ült ott a 3 lánya mellett. A szegény embernek elállt a lélegzette amint meghallotta a király szavait - Tud meg hogy ezek a lányok az én leányaim. Kiskorukban vesztek el és bizonyára te találtad meg őket. A szegény ember nemtudott megszolalni a hihetetlenségében de végül odaadta a lányait a királynak a király cserébe temérdek arannyal szolgáll neki.

4.

Volt egyszer egy szegény ember. Volt három nyönyörűséges lánya. Az apa halászni járt a közeli halastóhoz. A legkisebbik szorgos volt, de viszont a másik kettő lusta volt. Az apa este ért vissza a halászatból. Nikoletta mire édesapja hazaért megfőzte a vacsorát. Jól laktak lefeküdtek. Az éjszaka közepén egy csúnya halfejű ember kopogott az ajtón. Elvitte a két nagyobbik lányt.

5.

Volt egyszer egy szegény ember annak három fia. A három fiú elment magának lányt keresni. A legkisebb és a középső nem talált magának. A két öccse a fiúnak irígykedett rá, hogy milyen szép barátnője van. A nagyobbik megsalynálta a két öccsét ezért megkérdezte, hogy a barátnőjének van e lány ismerőse. A lány igennel felet. Azt mondta, hogy van két ismerőse akinek nincsen barátja. A fiú megkérdezte, hogy illene hozzájuk a két öccse. A két öccs elment hozzájuk és egyből szerelembe estek. Elvették őket feleségül és boldogan éltek még meg nem haltak.

6.

Volt egyszer 1 szegény ember és annak három fia. A második fia iskolába járt a legkisebb ovodába. A legnagyobb vitorlázot. Jött egy bálna megdőtöte a hajót kiesett a fiú és egy szigetre ért. Csinált magának egy tutajt de lyukas volt a fa oszt megint kikellet uszni. Ott csinált faházat. Éhes volt. Banántokat szedett magának. Rendörök mentek hajóval berakták a csónakba és hazavitték. Kórházba került mer a vizet lenyelte és piócát. Az apja meglátogatta a két fiával a fiu felugrot és táncolt. Megpuszilták. Hazamentek. Egésségesen éltek. Felnőttek megházasodtak az ovodás is. Mindaháromnak lett két gyereke mer meg nősültek.

7.

Volt egyszer egy szegény ember annak három fia. A fiát elkűdte szerencsét próbálni. Az egyik talált egy virágot az erdőbe, le akarta szakítani a virágot és megszólalt a virág és egy manó jött elő.

Hova mész? Megyek szerencsét próbálni. Te hova mész? Megyek a varázslatos hegybe ott van elásva két láda kincs. Sietek mert sötétségig oda kell érni. Gyere velem!

Petit az anyukája nem engedi de elszökött. Reggelre oda értek. Reggeltől délig ástak és megtalálták az egy láda kincset.

El vagyunk fáradva holnap megkeressük a másikat. Peti holnap azonnal megtalálta a kincset és kiásta. Peti szeretné elfelézni a kincset de a manó nem engedi és elvarázsolja békává. A manó lett Peti. Elvitte a kincset, megkereste az anyukáját mert a manó akart Peti anyukájával élni. Itt avége fuss el véle.

(a meséket összegyűjtötte:

Barnóczki Anita)