Koncz Éva tanárnő Makkai Sándor-díjas

Laudatio a Makkai Sándor-díj átadásakor

(Elhangzott az országos református tanévnyitó ünnepélyen Mezőcsáton, 2005. szeptember 3-án)

Koncz Éva 1946-ban született Budapesten. Édesapja Koncz Sándor tábori lelkész, sárospataki teológiai tanár. Édesanyja Harsányi Ilona.

1965-ben érettségizett a Sárospataki Rákóczi Gimnáziumban. Származása miatt csak előfelvétellel került be az egyetemre. 1966 és 1971 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karának biológia-kémia szakos hallgatója. 1971-ben középiskolai tanári diplomát szerzett. Azóta Sárospatakon a Rákóczi Gimnáziumban, majd ugyanazon a helyen, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában biológia-kémia szakos tanárként, osztályfőnökként sok-sok tehetséget indított el pályáján.

Határozott, következetes, jó humorú tanár. Diákjai tisztelik és szeretik. A nagy pataki tanár elődök hagyományait folytatva, mindig megújulóan, korszerűen oktat és a személyiségre figyelve nevel.

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma 1990-ben indulhatott újra. Az egyházi keretek közötti újjászervezés éveiben Koncz Éva szakmailag és családi örökségként történelmileg megalapozott racionalitása sok diák és tanár számára megnyugtató magatartást jelentett. Hálás tanítványai írásokban, beszélgetésekben gyakran emlegetik jó hangulatú óráit, mesélik a vele kapcsolatos anekdotákat; kiemelik, hogy minden tanítványára figyelt, és a jó képességűekkel külön is foglalkozott. Számos neves szakember neki köszöni sikeres pályakezdését. Kiemelkedően eredményes volt az osztályfőnöki munkája is. Mindezek az osztályaiból továbbtanulásra jelentkezettek és főiskolára, egyetemre felvettek magas arányában és számában is tükröződtek.

Koncz Éva tanárnő ma is a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanára, nyugdíjasként is folytatja oktató-nevelő munkáját.