Mi történt tavasszal a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájában?

Március 8-án a nemzetközi nőnap alkalmából a kisfiúk verssel, hóvirággal köszöntötték kislány osztálytársaikat és iskolánk női dolgozóit.

Március 15-én nemzeti ünnepünkön Kossuth Lajos szobránál verssel, dallal, rövid jelenettel emlékeztünk nagyjainkra. Technikaórán nemzetiszínű zászlókat készítettek a gyerekek, s ezeket a szobor talapzatánál helyezték el. Elsétáltunk azokhoz a szoboremléktáblákhoz, amelyek ennek az ünnepnek helyi vonatkozásait őrzik. A református templomban tartott gimnáziumi megemlékezés és istentisztelet újabb élményt nyújtott tanulóink számára. A hagyományos városi 1848 méteres emlékfutást április 9-re halasztották a rossz idő miatt. Ezen a sportversenyen az 1-2. osztályos korcsoportban Mózes Árpád II. helyezést, Bakos Anett III. helyezést ért el.

Március 22-én a víz világnapján a Bodroghoz sétáltunk le. A gyönyörű, napos délutánt a környező táj megfigyelésével, játékokkal, rajzolással tettük emlékezetessé.

A húsvéti ünnepkör megismertetése a hittan, magyar- és környezetórákon, valamint a délutáni napközis foglalkozásokon történt. A gyerekek nagy izgalommal készültek a húsvéti műsorunkra, amellyel a szülőket örvendeztettük meg.

A tavaszi szünet élményeit elmesélve kezdtük az áprilisi hónapot. A szünet előtt szavalóversenyt hirdettünk József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából. A költő születésnapján, április 11-én tizennégy tanulónk szavalta el kedvenc versét. A zsűri elnöke, Sinkóné Tóth Zsuzsanna gimnáziumi tanárnő és a zsűri tagja, Szatmári Andrea 12.E osztályos tanuló nagyon megdicsérték a gyerekeket. A résztvevő tanulókat emléklappal jutalmazták. Az első három helyezett: Szabó Ferenc, Gazsi Bettina és Mózes Árpád oklevelet és tárgyjutalmat kapott. Igyekeztünk, hogy a felkészülés során az osztály minden tagját megismertessük József Attila életével, munkásságával. A délelőtti órákon és a délutáni foglalkozásokon sok verset olvastunk és hallgattunk meg magnetofonról. A gyerekek gyönyörű rajzokban elevenítették meg a versekhez kapcsolódó gondolataikat.

Április 22-én a Föld napján akadályversenyt és plakátrajzversenyt rendeztünk. Négy csapat mérhette össze tudását és ügyességét. Vidáman és hasznosan telt el mindannyiunk számára ez a délután is.

Április 29-én a helyi szociális otthon idős lakóihoz látogattunk el, és köszöntöttük őket anyák napja alkalmából. Ezen a délutánon műsorral, saját készítésű ajándékokkal kedveskedtek a gyerekek édesanyjuknak, nagymamáiknak és keresztmamáiknak. Május 1-jén a református templomban istentiszteleten vettünk részt. Versekkel, dalokkal, virággal köszöntöttük a templomban lévő édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat. A sok-sok program és ünneplés mellett legfontosabb feladatukat, a tanulást sem hanyagolták el gyermekeink. Bízunk benne, hogy szorgalmas munkával, hittel s a kedves szülők további támogatásával eredményesen zárjuk majd kisiskolánk első tanévét.

Timáriné Király Sarolta

tagintézményvezető

Mózesné Nagy Mária és

Varga Lukácsné tanítók