Hittanverseny Abaújban

A Katechetikai Bizottság korosztályonként adta ki a felkészülés anyagát. A 3-4. osztályosoknak Mózes életét kellett áttekinteni, születésétől az Egyiptomból való kivonulásig. Az 5-6. osztályosoknak a Jézus születésétől pünkösdig terjedő ünnepeink ismerete felől kellett számot adniuk a Lukács evangéliuma alapján. A 7-8. osztályok számára pedig a Biblia könyvei, fordítása, Károli Gáspár és Szenczi Molnár Albert élete és munkája volt feladva.

A hittanverseny középdöntőjére március 19-én, Encsen és Edelény-Borsodban került sor. A csoportok izgalmak közepette, de annál megalapozottabb tudással érkeztek meg az Encsi Kazinczy Általános Iskolába, illetve az Edelény-Borsodi Általános Iskolába.

Mielőtt a gyermekek bevonultak volna a versenyhez berendezett tantermekbe, Encsen Baksy Mária esperes asszony, Edelény-Borsodban pedig Hegedűs István espereshelyettes köszöntötte és buzdította őket.

A feladatlapokat zárt borítékban kapták meg a 3 fős csapatok. Egy óra állt rendelkezésükre, hogy a feltett kérdésekre válaszoljanak. Ezután került sor a munkák kijavítására, ami nehéz feladatot jelentett, mert a versenyre jól felkészült csapatok érkeztek, és így szoros volt a küzdelem. A két helyszínről korosztályonként az első három helyezett jutott tovább a döntőbe. A szép teljesítményért minden csapat oklevelet és csokoládét is kapott.

A hittanverseny döntőjére április 15-én került sor a gönci Károlyi Gáspár Általános Iskolában, amely időpont egybeesett a körzeti tanulmányi versenyek napjával is. Pecze János igazgató úr köszöntötte a versenyzőket, a gönci diákok pedig, rövid műsorban mutatták be Károlyi Gáspár életét és korát.

Az 1-2. osztályosok az énektudásuk felől mérettek meg. A kötelező ének a 134. zsoltár volt, és még két szabadon választott (egy énekeskönyvi és egy ifjúsági) éneket kellett előadniuk. A nagyobbak korosztályonként adtak számot tudásukról. Sok múlott a csapatok gyorsaságán, hiszen a feladatokat időre kellett megoldani. Ebéd után volt eredményhirdetés, amit izgalmak között vártak a gyermekek.

Az 1-2. osztályban:

I. Szikszó - Kendecsi Brigitta II. Encs - Takács Nóra, Szexer Róbert III. Szikszó - Kendecsi Zsófia

A 3-4 osztályban:

I. Abaújszántó - Kocsi Kinga, Schmiedt Fanni, Tarr Evelin

II. Alsóvadász - Bogár István, Klema Laura, Szigeti Kitti

III. Edelény - Búzási Evelin, Safarcsik Nikolett, Szitás Szilvia

Az 5-6. osztályban:

I. Gagybátor - Aranyosi Noémi, Kerekes Bettina, Kapaló Tibor

II. Edelény - Horváth Máté, Pecze Gábor, Serfőző Evelin

III. Krasznokvajda - Gönci Mária, Kocsis Annamária, Varga Szandra

A 7-8. osztályban:

I. Bódvaszilas

II. Krasznokvajda - Kiss Katalin, Kurek Péter, Vaszil Réka

III. Gönc

Az első helyezettek Sárospatakon, a második és harmadik helyezettek pedig Jósvafőn tölthetnek el egy-egy hetet - hittantáborban.

Bódi Noémi, lelkipásztor