Események a diákság életében

Egyesek átcipelik tartozásukat a következő évadra, mások indexében a sorok kiegyenlített képet mutatnak. Az viszont biztos, hogy a nyár teljességgel belengte és elbódította az ifjúság legkimértebb fejeit is. Ez nem csoda, mivel ez az egyetlen időszak, amikor a természet és a diákság órája egyszerre csenget ki a szabadba. Hiszen a természet rendje nem egyezik a pataki diákokéval. A négyes tagolás helyett – tél, tavasz, nyár, ősz – számunkra három egységnél – szorgalmi időszak, vizsgaidőszak, szünet - több nem engedhető meg. Végre visszatalálva a természet körforgásába fellélegezhetünk.
E sorok között szemelgető olvasó, azt gondolhatja, hogy a pataki diák legfőbb vágya, hogy megszabaduljon az iskola falaitól. Pedig ez nem így van. Az iskolai kötelezettségeken túl a közösség önmagára és egymásra találása volt jellemző ebben a félévben. Az önvizsgálat, a hamuszórás és zsákruha felöltése után, megújulva kerestük egymás társaságát.
Mi sem jellemzi ezt jobban, hogy iskolánkban dicsőítő-csoport működik, Thoma László hozzáértő vezetésével. A lelki békét és megújulást keresők jó táptalajt és biztos kezű irányítást találnak az ige, az imádság és éneklés óráiban.
Közösségünk nem csak belterjes élet folyik, erős, segítő kezekben, a lelki szükség iránti érzékenységben nincs hiány. Megmutatkozott már a diákság ezen a képesség korábban is. Az árvizek idején helytálltunk mind Patak gátjain, mind a kárpátaljai segélyakciók keretében. Idén egy új szolgálati lehetőségről számolhatunk be. A vissi anyaotthonba Örsi Anikó tanárnő szervezett, - szemináriumi foglalkozás keretében – találkozást a teológusok, az anyák és a gyermekeik között. Ennek volt áldásos hozadéka, mikor a teológusok régi játékaikkal lepték meg az otthonban lakó gyerekeket.
A  diákság életében fontos tényező a sport is, ezt bizonyítja, hogy a ennek külön felelőse van Karsai Péter személyében. Ő volt az, aki az idei Kolozsvári Teolimpiára megszervezte és vezette a pataki csapatot. Több sportágban jeleskedtünk és sikerült dobogós helyezéseket szereznünk. Mindezen túl azonban a találkozás lehetősége, új barátságok szövődése, magának a kirándulásnak az élménye, a sikerek és kudarcok mellett örök emlék marad.
Röviden, kiemelve néhány eseményt, ezek jellemzik a XXI. század elején a pataki diákságot. Részletesebben megismerni életünket a diákokkal való személyes találkozásban, vagy a diákság lapján a Pateoszon keresztül nyílik lehetőség. Várva a mielőbbi találkozást, maradok tisztelettel: Szalay László teológus.