Napi lelki táplálék

Ef 5,21-33

Napi Ige – Uzsoki Aranka

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Az ember ezért elhagyja apját és anyját, és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté.” Nagy titok ez, én pedig ezt Krisztusról és az egyházról mondom. De ti is, mindenki egyenként úgy szeresse a feleségét, mint önmagát, az asszony pedig tisztelje a férjét. (31-33)


Nemrég jegyezték el, és örömteli vágyakozással tekintett előre leendő házasságára egy kisvárosi fiatal nő. Szeretett volna minél jobban felkészülni az előtte álló házaséletre, így elment az egyik barátnőjéhez is házassági tanácsért. A barátnő azt mondta neki: „A házasság első tíz éve határozottan a legnehezebb”. A lány csillogó szemekkel kérdezett vissza: „Oh, igen? Te mióta vagy házas?” A barátnő száraz komolysággal felelt: „Tíz éve.”

Valóban. A házasság nehéz. Miért? Mert sok esetben azzal az elvárással megyünk bele a házasságba, hogy mit kaphatunk a házasságunktól, és nem azzal, hogy mit adhatok a házasságunknak. Nagyon nehézzé válik a kapcsolat, ha egymás iránti elvárásokon alapul. Isten nem akarja, hogy akár a férj, akár a feleség megfeleljen a másik elvárásának. Akkor kinek az elvárásai szerint éljük az életünket a házasságban? A válasz egyszerű: Isten elvárása szerint. A férj is és a feleség is. Na de mi Isten elvárása? Erre a válasz kulcsa pedig Jézusnak az egyháza felé tanúsított küldetésében rejlik, az önátadásban. Ez a megamüsztérion, a felette való nagy titok elsősorban. Valójában nem a házasságnak van titka, hanem annak a szeretetnek, ahogy Jézus szerette az egyházat, és önmagát adta érte. Jézus, aki az Atyával egy, képes volt emberré lenni, aztán vállalni, hogy elárulják, elítéljék, megverjék, megalázzák, megkínozzák, és keresztre feszítsék. Minezt szeretetből értünk. Ez igazán a nagy titok!

Egyetlen elvárás van: elkötelezni magunkat Krisztus iránt, megérteni a nagy titkot, a nyílt titkot, amit Isten elénk tárt: Jézus „szolgai formát vett fel” (Fil 2,7) és életét adta, hogy életünk legyen. Ezután már nem lesz olyan nehéz elkötelezni magunkat a társunk iránt, hiszen a hozzáállásunk egymáshoz a Krisztussal való kapcsolatunkból táplálkozik.

A titokhoz tartozik, hogy ez az önzetlen szeretet nem csak a házasságra vonatkozik, hanem azon kívül is igaz. Ha még házasság előtt állsz, vagy ha bármi okból már túl vagy rajta, akkor is a másik emberre, mindenkire nézz úgy, mint aki felé küldetésed van. Akik házasságban élünk legyen az elkövetkező napokban, akár a hétvégén a feladatunk, hogy odaállunk a házastársunk elé és megkérdezzük: „Mit tehetek ma érted?" Nincs az a házasság, amely azon bukna el, hogy egyik a másikat próbálja szolgálni, megérteni és elfogadni. Úgy, ahogy Isten is elfogad bennünket Krisztusban minden furcsaságainkkal és hibáinkkal együtt. Nagy titok ez! Felettébb nagy! Ámen.


Imádság: Mennyei Édesatyánk! Köszönjük a kinyilatkoztatott titkot! Köszönjük Jézus Krisztus szolgálatát, alázatát és önátadását, hogy elment a végsőkig értünk. Köszönöm, hogy ennek a titoknak én is részese vagyok, mint szeretett egyházának a tagja. Őrizz meg kérlek ebben. Áld meg a házasságokat és gyógyítsd azokat a sebeket, amelyeket ebben egymáson ejtettünk. Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai