Napi lelki táplálék

Márk 12, 28-34

Napi Ige – Anda Judit

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„… szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből. És szeresd felebarátodat, mint magadat.”

Első olvasatra úgy tűnik hogy ebben a szakaszban is tovább folytatódik Jézus vallató, lejárató vizsgáztatása. A szadduceusok kérdését követően most az írástudók közül megy oda valaki Jézushoz és a parancsolatok közötti rangsor felől érdeklődik. A kérdező hozzáállása, lelkülete azonban eltér az előzőéktől, s ezt abból is sejthetjük, hogy Jézus nem fordítja vissza a kérdést, nem zárkózik el a válaszadástól, hanem konkrétan és nyíltan válaszol. Halld Izrael…idézi Mózes 5.könyvének 6, 4-5 hitvallását, majd 3 Mózes 19, 18 versét.

A jól ismert idézetek, imák tartalma egyetlen hithű izraelitára sem hatottak az újdonság erejével, a kettő összekapcsolása, szétválaszthatatlansága azonban igen.

Mit is jelent Isten teljesen szeretni? Hogyan lehet ennek az isteni igénynek, parancsolatnak megfeleni?

„Mi azért szeretünk, mert Ő előbb szeretett minket.” (1János 4,19) Mielőtt teljes nekifeszülésben el kezdenénk felé a szeretetünket megélni, lássuk meg, mélyítsük el az Ige szavait. Isten iránti szeretetünk forrása Isten. Az Ő mindent megelőző és kiáradó szeretetének átélése, megtapasztalása, melyre válaszul szívünk bizalmát, akaratunk irányítását, imádatunkat adjuk neki, igyekezve őt jobban megismerni, hatalmának engedni. Isten szeretetének mély átélése, gyógyító, formáló Lelkének fogadása minden élet, szeretet alapja. Ezek alapján Isten szeretésének első lépése az elfogadás, majd a hálán, a kegyelmen megpihenő odaszánás a környezetünk irányába.

Isten iránti szeretetünkbe tehát szorosan beletartozik a másik ember iránti szeretetünk. Az emberi kapcsolataink minősége jól mutatja, hogy benne vagyunk-e az isteni szeretet körforgásában. Ha Isten szeretetének valósága nem érkezik el hozzánk, vagy megreked bennünk, az meg fog látszódni az emberi kapcsolatainkon is, önvizsgálatra késztet. Elakadásaink emberi szinten fontos jelzői lehetnek egy mélyebb, Istennel kapcsolatos elakadásnak. Másrészt a gyermekkorból hozott sérült, sebzett kapcsolati sémáinkat könnyen be tudjuk vinni az Istennel való kapcsolatunkba is…Van hogy külső segítségre van szükségünk lelki és szeretet csatornáink megnyitásában.

Mert a parancsolat helyes értelmezése, elméleti alkalmazása még nem visz be minket az Isten országába és mások felé is az hirdeti Istenhez való tartozásunkat, ha szeretetből, szabadon tiszteljük és becsüljük egymást.

Korábbi napok napi lelki táplálékai