Napi lelki táplálék

Dániel 2,1-23

Napi Ige – Barna Sándor

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„…majd irgalomért könyörögtek a menny Istenéhez, hogy e titok miatt ne vesszenek el Dániel és társai a babiloni bölcsekkel együtt.” Dániel 2,18


Alig telt el idő azóta, hogy Dániel és barátai befejezték hároméves tanfolyamukat Nabukodonozor intézetében, amikor egy éjszaka az uralkodó álomtól ijedten ébred. A király álmában olyan Királlyal találkozik, aki soha nem alszik. Nyilvánvaló tanulság az, hogy az Úr bárhol és bármilyen eszközzel szólhat az emberhez, még akkor is, ha az egyén a leghatalmasabb ember a földön. A pogány uralkodó, nem ismeri az Urat, nincs Bibliája, ám Isten ennek ellenére szól hozzá, és megtalálja a hozzá vezető utat. Az álmot használja fel, rajta keresztül mondja el akaratát. Isten mindig tudja, milyen utak vezetnek hozzánk, milyen eszközök által vagyunk megszólíthatók.

A király nyugtalanná válik. Ez az álom nem múlik el az ébredés után. A király hívja a bölcseit, hogy értelmezzék. Azonban hozzátett egy példátlan követelményt: „Mondd el, mi volt az álmom, és értelmezd”. Tehát a királyi bölcseknek nemcsak az álom magyarázatát kell tudniuk, hanem magát az álmot is el kell mesélniük. Ebből is látszik milyen könnyen tudja Isten megmutatni az emberi bölcsesség ostobaságát és a földi hatalom gyengeségét

A kudarc büntetése halál: a királyságban minden mágust, varázslót, és asztrológust kivégeznek, beleértve Dánielt és társait is. Nyilván Dánielnek, aki megkapta Istentől az álmok megfejtésének tudományát is, lehetetlen csak úgy kitalálnia miről álmodott a király. Dániel egy kis időt kér a királytól, majd egész éjjel imádkozik három száműzött társával. Honnan tudja Dániel, hogy számíthat rájuk az imádkozásban? Azt hiszem, a kézenfekvő válasz az, hogy kétségtelenül sokszor imádkoztak együtt. Akaratlanul is fel kell tennem magamnak a kérdést: "Ha válság jön az életembe, kiről tudok, aki biztosan imádkozna velem és értem?"

Te mit kezdesz a saját problémáiddal? Sokunknak megvan az a fajta „képessége”, amely egy problémát még nagyobb problémává változtat, vagy egy problémából még több problémát tud kreálni. Vagy lehet a probléma keserűvé, haragossá változtat minket. Míg Dániel fogta a problémáját és egyszerűen imává változtatta.

Az a sokféle válság ami körülvesz, indít-e minket arra, hogy imádság által is keressük a megoldást? Szomorú lenne, ha ötven év múlva az emberek visszanéznének ránk és azt mondanák: Nem imádkoztak, amikor jöttek a válságok, és a templomuk néhány év után kiüresedett.

Az Isten üzenetéhez nem vezet jóslás, varázslás. Isten üzenete csak az imádságos szív előtt tárul fel. Talán egy kicsit a Biblia olvasás titkaira is választ kapunk. Nem elég a tudományos kutatás, boncolgatás, szavak elemzése, mert az üzenethez az imádságon, az alázaton keresztül visz az út.

Korábbi napok napi lelki táplálékai