Napi lelki táplálék

2 Móz 5.1-6,1

Napi Ige – Mátyás Sándor

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"Bocsásd el népemet, hogy ünnepet szentelhessen nekem a pusztában!" 5.1/b


A hívők

A "vízből kihúzott, " mert ezt jelenti a Mózes neve- azért lett megmentve,hogy megmentsen másokat. Azért lett felemelve, hogy felemelje a többieket. Ám az igazi küldetés, az mindig nehéz. E jelenvaló gonosz világban Istennek szolgálni a legnehezebb, de nem lehetetlen.

Mózes és Áron ott állnak a Fáraó előtt.Ez már nem a József idejében élő jó Fáraó, hanem egy nyilvánvalóan rosszindulatú vezető. Istent nem fél, embert nem becsül.Hiába a tiszta igehirdetés: " Bocsásd el az én népemet, hogy ünnepet üljenek nekem a pusztában..." A fáraó felcsattan: Kicsoda az Úr, hogy a szavára hallgassak ? Nem ismerem az Urat! Kálvin szerint a bölcsesség: Isten és önmagunk helyes megismerése. Veszélyes dolog, amikor hatalom, pozició van, de istenfélelem és emberszeretet nincs.

Méghogy elengedni az ingyen rabszolgákat? Ekkor kajánul megnehezíti a munkát. Úgy kell ugyanannyi téglát készíteni, hogy nincs hozzá polyva. Ennek az lett a következménye , hogy az izraeli felvigyázókon csattan az ostor,mert a nép nem tudta teljesíteni a normát. A cél agyondolgoztatni őket. Die arbeit macht Frei ! A munka szabaddá tesz , írták a koncentrációs táborok bejárata fölé. Ha agyon vannak terhelve, akkor nem lesz erejük lázadozni. Érezzék csak magukat : Államellenesnek, fejlődés ellenesnek, kultúra és munkaellenesnek. Az áldozatoknak legyen csak rossz a lelkiismerete.A hívők a rendszer ellenségei. Aki hisz, az bűnös. Felszabadulásról volt szó, hogy lett ebből teljes megszállás? Mózes Isten elé borul, nem is tehet mást Isten szolgája. " Uram, miért engedsz rosszul bánni ezzel a néppel? Miért küldtél engem ide ? Isten csak egyetlen mondatot mond : "... majd meglátod, mit cselekszem a Fáraóval!".. még el is fog űzni benneteket az ő földéről. Isten a történelem Ura, és minden lehetséges Őneki.

Aki titeket bánt, a szeme fényét bántja!

Korábbi napok napi lelki táplálékai