Napi lelki táplálék

2 Kor 1

Napi Ige – Anda Judit

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"Áldott az Isten, ami Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene, aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat minden nyomorúságban, azzal a vigasztalással, amellyel az Isten vigasztal minket." 2 Kor 1, 3


Pál apostol szívében a korintusi gyülekezet kapcsolatban nagyon sok szomorúság van. Másfél éves ott tartózkodása során megalakult gyülekezetből eltávozva nagyon rossz híreket kap a korintusi gyülekezettől. Valaki súlyosan vétkezett, ami talán azt is jelentette, hogy bűnbánat és megtérés helyett nyilvánosan az apostol ellen fordult; ugyanakkor a gyülekezet tagjai nem álltak ki lelki atyjuk mellett. Pál ezek után Korintusba megy, hogy személyesen is tisztázza a rendezetlen állapotokat. Ennek a találkozásnak az alkalmával azonban nagyon megbántották, súlyos vádakkal bírálták, apostoli tekintélyét támadták, szavahihetőségét megkérdőjelezték. A fájdalmas látogatást követően írta az ún. könnyhullatás levelét, mely nincs a kezünkben, ismeretlen. Úgy tűnik azonban, hogy ez a levél elérte célját, a bűnöst megbüntették, és újra az apostol mellé álltak (2.5-8). „A Titusztól kapott vigasztaló hírek hatása alatt írta meg a negyedik levelét, amely a mi 2Korintusi levelünk.”

Példa számomra, hogy miközben Pál apostol komoly feszültségekkel járó konfliktusokat és nagy lelki fájdalmakat él át, nem szégyell beszélni azokról, meri megmutatni könnyeit, megélni fájdalmát. Kockáztatva, hogy a megkérdőjelezett apostoli személye további támadásnak lesz kitéve: milyen apostol az, aki elgyengül, milyen hívő az, aki sír?

Pedig félelmeink felvállalása, könnyeink megmutatása valójában erőre és bátorságra, bizalomra utalnak. Honnan jön ez a sebezhetőséget is vállaló ereje, őszinte bátorsága az apostolnak?

Pál értékessége, identitása, személyiségének magja nem az emberek véleményétől függ, hanem a Krisztusban, az irgalmasság Atyjában nyugszik. Mély megbántottságára, fájdalmára a vigasztalást Tőle várja, kapja, ugyanakkor a megnyugvásának fontos része a korintusiak megváltozott hozzáállása, viszonyulása. A gyülekezettel való terhelt kapcsolatának a rendezése után az apostol felszabadul arra is, hogy a kapott vigasztalásból másoknak is adjon tovább.

Korábbi napok napi lelki táplálékai