Napi lelki táplálék

Róma 13, 8-10

Napi Ige – Alföldi Ildikó

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Senkinek se tartozzatok semmivel, csak azzal, hogy egymást szeressétek, mert aki a másikat szereti, betöltötte a törvényt.” Róma 13,8

A szeretet annyira alapvető szükségletünk, hogy hiánya megbetegít. A lelki betegségek zöme egészen a bölcsőig nyúlik vissza. Ha valaki nem kapott gyermekkorában szeretetet, rejtettséget, biztonságérzést, egyre bizonytalanabb lesz, végül megbetegszik. Gyakran halljuk: Hogy szerethetnék én egy ilyen szülőt, testvért, munkatársat, mint amilyen …? Ha valaki szeretetreméltó, könnyű szeretni. De mit mond Jézus? „Ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, mi a jutalmatok? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik.” (Lk 6,32) Itt kezdődik a mi dolgunk! „Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését.” (Róm 8,19) Kint az utcán, otthon, a munkahelyeden, mindenütt várva várnak az emberek valakit, aki más, mint ők. Valakit, aki tud szeretni, megérteni, simogatni, segíteni, gyógyítani – egy áldott embert. Ha valaki beletekint az életedbe, látja-e rajtad, hogy Isten gyermeke vagy és embertársadra is van gondod? Add tovább az üzenetet! Ott van az asztalodon a galileai só, az Ige, viheted tovább. Mert erről van most szó. Lesz-e elég Krisztus-illat, viszik-e elegen az élet illatát? A világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését! Ahogy az irgalmas samaritánus történetében mondja az Úr: „Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj!” (Lk 10,37) A szeretet szolgálatára pedig az tesz minket alkalmassá, hogy átéljük: nem vagyunk alkalmasak. A szeretetet csak egyvalakitől lehet megtanulni, Jézustól. Bűneink alatt, azokból felemeltetve, megváltva. Mert aki volt már a mélyben, az veti le a gőgöt, az ítélkezést, a fennhéjázást. Akkor észrevesszük a másik embert, akit elöntöttek a vizek, akinek életében vihar dúl, és segítő kezet nyújtunk neki.

Egy történet szerint egyszer egy baráti társaság férfi tagja a vendégségben hamar elkezdett búcsúzkodni. Mondta, hogy ő muzsikus, és oda kell érnie a koncertre időben. A kérdésre, hogy mennyi az ő szerepe, azt válaszolta nagy komolysággal, hogy hat taktus van rábízva. Később kiderült, hogy valakire ez a válasz mély benyomást tett. Éppen mélypontján volt, úgy érezte, nincs értelme életének. A muzsikus példája viszont felrázta, s azt gondolta magában, hogy hat taktus azért neki is akadhat.

Ha igaz, hogy a szeretet hiánya megbetegít, akkor a gyógymód is csak a szeretet lehet. Aki igaz szeretetet kap, miért kábítaná magát szeretetpótlékokkal? Gondoljunk Zákeusra, akit mindenki gyűlölt, lenézett vagy a feslett életű Mária Magdalénára és a gyilkos indulatú Saulra, akiből Pál apostol lett! Hogyan gyógyítja őket Jézus? Ahogy minket is: szeretete által.

Korábbi napok napi lelki táplálékai