Napi lelki táplálék

Freedom

Heti útravaló – Hangóné Birtha Melinda

Június volt, s ujjongtunk nincs tovább,….”

Az iskolai év befejezése kapcsán eszembe jutottak ennek az ikonikussá vált versnek a sorai. Bár én mindig az iskolát szeretők közé soroltam magamat, most mégis van valami furcsa kettősség bennem az idei tanév kapcsán. Hogyan tovább? Vajon ebben a mai zord világban lesznek még nemes, küzdő, szabadlelkű diákok, akik megtalálják a tovább vezető helyes utat, azt a felszabadító, jövőt építőt, amire mi annak idején olyan nagy tenni akarással léptünk rá?

Hallgatom a híreket, ahol már az előttünk álló nyáriszünet a téma és az utcán csellengő, hangoskodó, kriminalizálódó gyerekekről beszélnek. A minap pedig én magam is szembesültem a ténnyel, hogy a gyerekek, fiatalok bandákba verődve, gátlástalanul a szabadságukra hivatkozva belekötnek az idősebbekbe. Olyan helyeken randalíroznak, amit mások féltve őriznek és nem értik, ha valaki szóvá teszi, hogy ez nincs rendjén. Ilyenkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy megtanította-e nekik valaki, mit jelent a mások tisztelete, hogy milyen értékek mentén lehet jövőt építeni? Lehet, hogy a „freedom” világa, a nekem mindent szabad annak a következménye, hogy a felnőttek, akiknek hiteles példát kellene adni nem mutattak rá arra, mi tehet valóságosan szabaddá?

Mit tanítottak a magukat tanítóknak vallók? A tanítottak látták az őket tanítókat. Látták, hogy mindenki a saját igazságáért és jogaiért küzd, a szabadság nagy eszméjét tűzve zászlajára. De mi az igazi szabadság? Az, amiről ma sokan azt gondolják, hogy mindenki azt teheti, amit akar, hogy neki joga van másokkal szemben a saját elképzelését és véleményét érvényre juttatni, az a szabadság káoszt és egy értékvesztett, hiteltelen világot állít a jövő nemzedéke elé. Tanítani csak egy módon lehetséges ma is. A költő szerint:

„Szeretni az embert és küzdeni

S hűn állni meg Isten s ember előtt.”

Az Isten Igéje pedig ma is az előttünk járó és bennünket hívó igaz tanítóról szól. Jézus Krisztusról, aki nemcsak hűséggel járta végig a tökéletes szabadságra vezető utat, hanem Ő maga lett a Szabadító. Ő általa lehet szabadságunk az életre.

Korábbi napok napi lelki táplálékai