Napi lelki táplálék

3Jn

Napi Ige – Hangó István

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„ Szeretett testvérem, hűségesen jársz el mindabban, amit a testvérekért teszel, még az idegenekért is,”


Egy újabb rövid levél, amely hasonlóan egy részből áll, mint az előző. Az a rövid gondolat, amit kiemeltem ebből a levélből, az 5. vers, egy olyan korabeli keresztyén ember Krisztusnak szentelt életét örökíti meg az utókor számára példaként, aki Krisztus mértéke szerint egyenes ember volt és igazságban járt. Példamutató életéhez hozzátartozott a hűség is, nem rajongó módon volt Krisztuskövető, nem valamiféle fellángolás volt egyenessége és az igaz úton járása, hanem hosszútávon megbízható ember a keresztyén közösség számára. Aki hűséggel végezte Istentől kapott feladatát, nem az foglalkoztatta, hogy mennyire nehéz, vagy fárasztó az, amit Krisztus hívására vállalt, nem is azt nézte, hogy vajon arányos-e az a megbecsülés, amit hűségéért kap, hanem örömmel és Isten iránti hálaadással cselekedett a körülötte lévő keresztyén testvérekért, sőt az idegenekért is! Boldogsággal töltötte el, hogy Krisztusnak szolgálhat és segíthet mindazoknak, akik hozzá fordulnak. Olyan odaadó lelkülettel és hűséggel tette mindezt, hogy távoli vidékeken is híre ment egyenességének, a Krisztus és a keresztyén közösség iránti hűségének.

Gájusz mellett mást is megismerhetünk ebből a levélből, Diotrefészt, akit nem dicsér János a presbiter, a levél írója. Elsősorban azért nem, mert gyanakvással fogadta a János követeit, mint ahogy a gyülekezet tagjai közül is többeket kiközösített. Diotrefész rosszul mérlegelt, mert nagy számban érkeztek a korabeli gyülekezetekbe vándorprédikátorok, akik tévtanokat hirdettek és szakadásokat. Diotrefész ezektől a tévtanítóktól próbálta megóvni saját közösségét, tévesen, gyanakvással fogadta János követeit.

Ma egy olyan világban élünk, amikor különösen nagy szükség van arra, hogy gyülekezeti közösségeink megbonthatatlan és megingathatatlan szeretet egységet mutassanak. A mi életünk sem lehet más, mint az igaz úton járás, az egyenesség, a Krisztus és a gyülekezet iránti megingathatatlan hűség, ez segítheti ezt a bizonyos szeretet egységet. Kérjük Isten Szent Lelkét, hogy ezen az úton segítsen minket.


Imádság:

Mennyei Édesatyánk!

Mindvégig hűségesnek maradni nem egyszerű dolog. Sokszor elcsüggedünk, elbizonytalanodunk, vagy megfáradunk. Úgy érezzük, mennyivel könnyebb lenne más utat járnunk. Emlékeztess minket arra, hogy a Te Szent Fiad Jézus Krisztus mindvégig hűségesnek bizonyult. Ez a hűség jelenti számunkra a reménységet, a jövendőt, hogy bűneink és méltatlanságaink ellenére is az üdvösség részesei lehetünk hit által. Köszönjük ezt a nagy kegyelmet. Ámen.

Korábbi napok napi lelki táplálékai